Pečení perníčků před Vánoci bylo na řadě jako první v pečení cukroví. Recepty byly většinou na perníčky, které byly po upečení tvrdé a bylo potřeba i několik týdnů, aby změkly. Ale i tak jsme jako děti u jejich pečení rády asistovaly a u dětí je tomu tak asi všude dodnes. Ty dnešní ale budou měkké hned po upečení, tak pozor, aby nebylo taky ihned po nich, protože možná budete muset péct perníky znovu.

V Evropě mají perníčky velice starou historii, do Česka se dostali mezi 13.- 14. stoletím, kdy vznikali první perníkářští mistři, zejména v Praze, Pardubicích, Českém Krumlově a Hradci Králové. Perník byl považován za luxusní zboží, jelikož koření jako skořice, hřebíček, zázvor nebo pepř bylo velmi drahé. Perník se prodával na trzích, slavnostech a poutích, byl trvanlivý a krásně voněl. Dodnes slavný Pardubický perník se proslavil už ve 14. století.

Pečení perníčků doma začalo kolem 17. – 18. století, kdy se pernikářské formy začaly používat i v domácnostech. Perníky už tehdy symbolizovaly štědrost a hojnost, ochranu domova a radost a vůni svátků. Jejich příprava je silně spjatá s rodinnými tradicemi, každá rodina má svůj recept, svůj způsob zdobení a hlavně své tajemství měkkosti.

Recept na perníčky nádherně lesklé a měkké hned po upečení

Ingredience potřebné na přípravu letošních lesklých a měkkých perníčků

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • půl Hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • kakao (volitelné – nemusí být)

Postup přípravy perníčků

Obrázek receptu na Nádherně lesklé a měkké hned po upečení, i takové můžou být letošní perníčky
Foto: cooky.cz, Recept na Nádherně lesklé a měkké hned po upečení, i takové můžou být letošní perníčky

1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu v lednici zabalené ve folii.

2. Na válu rozválíme placku a vykrajujeme oblíbené tvary perníčků.

3. Perníčky pokládáme na plech a pečeme v troubě na 170 stupňů cca 8 minut. Hlídáme.

4. Po upečení ihned potřeme vajíčkem smíchaným s rumem anebo s trochou vody. Necháme zaschnout.

Skladování

Perníčky vydrží hodně dlouho, když je budete skladovat v uzavřené nádobě v chladu.

Chceme li mít perníčky hnědé – kakaové, přidáme do těsta kakao a trochu méně mouky.

Obrázek k receptu na perníčky, které jsou hned měkké

Nestíháte upéct perníčky s předstihem? Tyhle perníčky jsou měkké hned, žádné tři týdny v krabici – pomůže pořádná dávka medu

Obrázek receptu na Perníkovou chaloupku

Vánoční perníková chaloupka a její příprava

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest