Když přijde na moučník, který dokáže vykouzlit úsměv na tváři a rozzářit každodenní chvíle, bublanina je tím pravým pokladem v české kuchyni. Je to tradiční dezert, známý svou nadýchanou texturou a možností obměnit ho jakýmkoliv ovocem, které zrovna máte po ruce. Takže třeba i rybízem, který máte z letní úrody v mrazáku, stejně jako já. A dnes vám představíme recept, který povznese vaši bublaninu na novou úroveň. Jedná so o bublaninu ze zakysané smetany, která bude plná rybízu, především černého, ale pokud máte červený či jiný můžete smíchat dohromady, jako jsme to udělali my.
Ptáte se, proč jsme přidali zakysanou smetanu?
Odpověď je snadná, zakysaná smetana dodá bublanině nejen jedinečnou vláčnost, ale také zachová svěžest bublaniny i po pár dnech. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchý, ale přesto výjimečný moučník, který potěší celou rodinu.
Pojďte si s námi tuto bublaninu připravit a ovoce dejte dle vašich preferencí, i s jablky je toto těsto výborné.
Recept na Bublaninu ze zakysané smetany a rybízu
Uvedené množství je na jednu větší zapékací formu 35×25 cm, kdo má rád nižší těsto může dát o něco větší formu. Příprava těsta zabere 10 minut, nejvíce času zabere obrání rybízu a to je na rychlosti každého jedince. Délka pečení 40 minut.
Suroviny
- 500 g rybízu nebo jiného ovoce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 4 vejce
- 450 g hladké mouky
- 200 g krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 prášek do pečiva
- 220 ml mléka
Drobenka:
- 120 g másla pokojové teploty
- 120 g krystalového cukru
- 120 g polohrubé mouky
Postup
1. Předehřejeme troubu: Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Příprava těsta: V míse vyšleháme zakysanou smetanu, mléko, vejce a cukry dohladka. Poté vyšleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Vlijte těsto na plech: Těsto vlijte do pečící formy s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem.
4. Ovoce: Posypeme těsto ovocem dle vašich preferencí, my použili černý rybíz a trochu bílého a červeného rybízu.
5. Drobenka: V misce si promícháme mouku, cukr a máslo, ideálně promíchejte prsty, jakmile vznikne spojená drť, máme hotovo.
6. Pečení: Vršek bublaniny posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 35-40 minut, dokud bublanina nebude krásně zlatavá.
TIP: Jak snadno odstopkovat rybíz
Pokud se rozhodnete pro rybíz, máme pro vás jednoduchý trik: použijte vidličku! Stopky rybízu protáhněte mezi zuby vidličky a kuličky rybízu rychle sklouznou dolů.
Závěrem: Videorecept jak připravit bublaninu
Zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI