Toto je bezvadný recept na neuvěřitelně nadýchanou a jemnou buchtu. Hlavní hrdinové, tedy podmáslí a jablka, tvoří kouzelný dezert, jehož každé sousto je jemné jako obláček. Kromě perfektní chuti a dokonalé struktury je tato buchta výjimečná v tom, že příprava je nesmírně jednoduchá. Nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani nástroje. Prostě a jednoduše promícháme ingredience a upečeme, nic složitého!
Pojďme se ale chvíli věnovat podmáslí, které není zcela pravidelnou ingrediencí při pečení. Podmáslí je tak trochu podceňovaná surovina, ale pravdou je, že má v cukrářství zázračnou moc. Dělá těsto mnohem lehčím, nadýchanějším a hlavně blahodárně vláčným. Navíc obsahuje kyseliny, které reagují s jedlou sodou a tvoří tak v těstě bublinky.
Recept na podmáslovou buchtu s jablky
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 hrnky podmáslí
- 2 zarovnané lžičky jedlé sody
- 2 středně velká nastrouhaná jablka
Postup přípravy podmáslového koláče
1. Podmáslí nalijeme do misky, přidáme jedlou sodu, promícháme a necháme chvíli odležet.
2. Poté přidáme vejce, olej a dobře promícháme.
3. Mouku prosejeme do mísy a přidáme, cukr, vanilkový cukr a oloupaná nastrouhaná jablka.

Podmáslový koláč s ovocem, mandlemi a drobenkou

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek
4. Podmáslí vlijeme do mísy s moukou a opět zamícháme.
5. Vlijeme do menšího pekáče vyloženého pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C.
6. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme asi 40 minut. Nakonec vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí a případně ještě chvíli pečeme.
7. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Tip na závěr
Pokud chcete po čase změnu, nebo recept trochu obohatit, přidejte do těsta například rozinky, ořechy nebo klidně i kakao.
A vlastně, nebojte se, že po této buchtě přiberete. Podmáslí neobsahuje mnoho tuku a dodává ji lehkost a vláčnost.

Vepřové kotlety na podmáslové omáčce s cibulkou a bramborovou kaší
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI