Toto je bezvadný recept na neuvěřitelně nadýchanou a jemnou buchtu. Hlavní hrdinové, tedy podmáslí a jablka, tvoří kouzelný dezert, jehož každé sousto je jemné jako obláček. Kromě perfektní chuti a dokonalé struktury je tato buchta výjimečná v tom, že příprava je nesmírně jednoduchá. Nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani nástroje. Prostě a jednoduše promícháme ingredience a upečeme, nic složitého!

Pojďme se ale chvíli věnovat podmáslí, které není zcela pravidelnou ingrediencí při pečení. Podmáslí je tak trochu podceňovaná surovina, ale pravdou je, že má v cukrářství zázračnou moc. Dělá těsto mnohem lehčím, nadýchanějším a hlavně blahodárně vláčným. Navíc obsahuje kyseliny, které reagují s jedlou sodou a tvoří tak v těstě bublinky.

Recept na podmáslovou buchtu s jablky

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 hrnky podmáslí
  • 2 zarovnané lžičky jedlé sody
  • 2 středně velká nastrouhaná jablka

Postup přípravy podmáslového koláče

1. Podmáslí nalijeme do misky, přidáme jedlou sodu, promícháme a necháme chvíli odležet.

2. Poté přidáme vejce, olej a dobře promícháme.

3. Mouku prosejeme do mísy a přidáme, cukr, vanilkový cukr a oloupaná nastrouhaná jablka.

Obrázek receptu na podmáslový koláč s ovocem, mandlemi a drobenkou.

Podmáslový koláč s ovocem, mandlemi a drobenkou

Recept na rychlé lívance z podmáslí s jablky

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

4. Podmáslí vlijeme do mísy s moukou a opět zamícháme.

5. Vlijeme do menšího pekáče vyloženého pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C.

6. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme asi 40 minut. Nakonec vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí a případně ještě chvíli pečeme.

7. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na buchtu s podmáslím a jablky.
Foto: Romana Rubášová, Recept na buchtu s podmáslím a jablky.

Tip na závěr

Pokud chcete po čase změnu, nebo recept trochu obohatit, přidejte do těsta například rozinky, ořechy nebo klidně i kakao.

A vlastně, nebojte se, že po této buchtě přiberete. Podmáslí neobsahuje mnoho tuku a dodává ji lehkost a vláčnost.

Obrázek receptu na vepřové kotlety na podmáslové omáčce.

Vepřové kotlety na podmáslové omáčce s cibulkou a bramborovou kaší

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest