Jogurt se pro přípravu dezertů (a pochopitelně nejen těch) používá po dlouhou dobu. Co to ale vlastně je? Jde o fermentovaný mléčný výrobek vznikající kvašením laktózy za pomoci jogurtových kultur. Díky tomu je lehce stravitelný, napomáhá střevní mikroflóře a posiluje imunitní systém. Uplatnění v kuchyni je velice široké – od sladkých dezertů a snídaňových kaší až po slané dipy nebo dresingy do salátů. Výhodou jogurtu je i jeho schopnost nahradit smetanu nebo majonézu a odlehčit tak některá jídla. Často se doporučuje i při fitness stravování nebo v dietách.
Neodolatelná vůně vanilky
Vůně Vánoc, svátečních dní nebo také babiččiných koláčů: to je vanilka. Pochází z tobolek orchideje Vanilla planifolia. Má intenzivní a komplexní aroma, které vzniká dlouhým procesem fermentace a sušení. Pravá vanilka je ceněna nejen pro chuť. Její kouzlo tkví také v obsahu antioxidantů a povzbuzujících látek. V kombinaci s jogurtem vytváří harmonii vhodnou jak do sladkých pokrmů, tak i do těch slaných, které voní exotikou. V obchodech se často setkáme s levnější náhražkou: vanilinovou příchutí. Ta je ale syntetickým produktem, jenž sice disponuje vůní vanilky, ale postrádá její přírodní komplexnost.
Ingredience:
- Žloutek – 4 ks;
- Bílek – 4 ks;
- Sůl – špetka;
- Bilý jogurt – 350 g;
- Citronová šťáva – 1 lžíce;
- Hladká mouka – 45 g;
- Kukuřičný škrob – 15 g;
- Cukr krystal – 85 g;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Moučkový cukr – na posypání.
Postup přípravy:
- Vaječné žloutky smíchejte s citronovou šťávou a jogurtem.
- Vše společně vyšlehejte.
- Přisypte prosátou mouku smíchanou s kukuřičným škrobem.
- V momentě, kdy se všechny suroviny spojí, odložte těsto stranou.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte z bílků pěnu.
- Postupně do ní za stálého šlehání přisypte cukr.
- V tento moment obě směsi spojte.
- Vzniklé těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte 60 minut v troubě předehřáté na 140 °C.
- Pro odstranění přebytečného vzduchu propíchejte těsto před pečením pomocí špejle.
- Před podáváním můžete posypat práškovým cukrem.

Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu

Jednoduchý obrácený borůvkový koláč z jogurtového těsta
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Healthline