Jogurt se pro přípravu dezertů (a pochopitelně nejen těch) používá po dlouhou dobu. Co to ale vlastně je? Jde o fermentovaný mléčný výrobek vznikající kvašením laktózy za pomoci jogurtových kultur. Díky tomu je lehce stravitelný, napomáhá střevní mikroflóře a posiluje imunitní systém. Uplatnění v kuchyni je velice široké –  od sladkých dezertů a snídaňových kaší až po slané dipy nebo dresingy do salátů. Výhodou jogurtu je i jeho schopnost nahradit smetanu nebo majonézu a odlehčit tak některá jídla. Často se doporučuje i při fitness stravování nebo v dietách.

Neodolatelná vůně vanilky

Vůně Vánoc, svátečních dní nebo také babiččiných koláčů: to je vanilka. Pochází z tobolek orchideje Vanilla planifolia. Má intenzivní a komplexní aroma, které vzniká dlouhým procesem fermentace a sušení. Pravá vanilka je ceněna nejen pro chuť. Její kouzlo tkví také v obsahu antioxidantů a povzbuzujících látek. V kombinaci s jogurtem vytváří harmonii vhodnou jak do sladkých pokrmů, tak i do těch slaných, které voní exotikou. V obchodech se často setkáme s levnější náhražkou: vanilinovou příchutí. Ta je ale syntetickým produktem, jenž sice disponuje vůní vanilky, ale postrádá její přírodní komplexnost.  

Ingredience:

  • Žloutek – 4 ks;
  • Bílek – 4 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Bilý jogurt – 350 g;
  • Citronová šťáva – 1 lžíce;
  • Hladká mouka – 45 g;
  • Kukuřičný škrob – 15 g;
  • Cukr krystal – 85 g;
  • Vanilkový cukr – 1 lžička;
  • Moučkový cukr – na posypání.
Obrázek k receptu: Vanilka voní po celém bytě: Jogurtový koláč, vláčný a lehký jako vánek!
Foto: YouTube/Lecker mit Kristy, Recept na: Vanilka voní po celém bytě: Jogurtový koláč, vláčný a lehký jako vánek!

Postup přípravy:

  • Vaječné žloutky smíchejte s citronovou šťávou a jogurtem.
  • Vše společně vyšlehejte.
  • Přisypte prosátou mouku smíchanou s kukuřičným škrobem.
  • V momentě, kdy se všechny suroviny spojí, odložte těsto stranou.
  • Ve vedlejší míse vyšlehejte z bílků pěnu.
  • Postupně do ní za stálého šlehání přisypte cukr.
  • V tento moment obě směsi spojte.
  • Vzniklé těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte 60 minut v troubě předehřáté na 140 °C.
  • Pro odstranění přebytečného vzduchu propíchejte těsto před pečením pomocí špejle.
  • Před podáváním můžete posypat práškovým cukrem.
Obrázek receptu na Koláč Jogurtová peřinka.

Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu

Obrácený borůvkový koláč

Jednoduchý obrácený borůvkový koláč z jogurtového těsta

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest