Chcete se blýsknout božským dezertem, který vypadá složitě, ale připravíte ho bez zapnutí trouby? Udělejte to jako my a vyzkoušejte báječný nepečený Ambasador. Postačí vám k tomu pár surovin, v čele s broskvemi. Ty patří mezi nejšťavnatější a nejsladší ovoce. Obsahují velké množství vitaminu C, betakarotenu a vlákniny. Díky své svěží chuti se skvěle hodí právě pro přípravu dezertů.

Svěží, lehký a barevný dort

Nepečené dorty jsou v české kotlině velmi oblíbené. Ambasador patří mezi retro pochoutky, připravuje se vrstvením sušenek či piškotů, krému a kompotovaného ovoce. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti přípravy, která se ale snoubí s efektností výsledného dortu. Ten je navíc díky ovoci a želatině šťavnatý a osvěžující.

Ingredience:

  • Vroucí voda na barevnou želatinovou vrstvu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 800 ml;
  • broskvová Galaretka (lze nahradit ochucenou želatinou) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 sáčky;
  • transparentní želatina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 polévkové lžíce;
  • vroucí voda na transparentní želatinu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca ⅓ šálku;
  • kompotované broskve –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 500 g;
  • kakaové sušenky typu Bebe –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 100-150 g;
  • smetana ke šlehání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 660 ml;
  • cukr moučka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 polévkové lžíce;
  • mascarpone –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • čokopiškoty s broskvovou nebo pomerančovou příchutí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 300 g;
  • rozpuštěná čokoláda nebo hotová čokoládová poleva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 polévkové lžíce;
  • nasekané lískové nebo vlašské ořechy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“

Postup:

  • Obě balení želatiny rozpusťte v 800 ml vařící vody (o trochu menší množství, než je uvedeno na balení želatiny).
  • Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
  • Transparentní želatinu (1,5 polévkové lžíce) nasypte do nádobky z varného skla.
  • Zalijte ⅓ šálku vařící vody. Opět míchejte do dokonalého rozpuštění, poté nechte vychladnout.
Obrázek k receptu: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“
  • Polovinu okapaných broskví nakrájejte na kostičky, druhou polovinu na plátky o síle asi 1 cm.
  • Dno dortové formy o velikosti asi 20–30 cm vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj kakaové sušenky.
  • Do vysoké nádoby vlijte šlehačku, smíchejte ji s moučkovým cukrem a mascarpone.
  • Vyšlehejte, až smetana zdvojnásobí svůj objem.
  • Poté postupně za stálého šlehání přilijte dokonale vychladlou tekutou transparentní želatinu.
Obrázek k receptu na ovocný dort s broskvemi

Ovocný dortík s broskvemi a zakysanou smetanou: Rychlé želé řezy ke kávě

  • Šlehejte, až se všechny suroviny spojí.
  • Přibližně polovinu krému dejte do misky a přimíchejte k němu na kostičky nakrájené broskve.
  • Broskvový krém rozetřete na sušenkovou vrstvu.
  • Navrch rozložte čokopiškoty.
  • Druhou polovinu krému smíchejte s rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou (případně čokoládovou polevou).
  • Nakonec vmíchejte nasekané ořechy.
Obrázek k receptu: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Nadýchaný, lahodný, a dokonce bez pečení! Ambasador, z něhož si hosté „sednou na zadní část těla“
  • Oříškočokoládový krém natřete na piškotovou vrstvu, kterou pokryjte plátky broskví.
  • Dejte na chvíli do lednice.
  • Jakmile začne houstnout broskvová galaretková směs, pomalu po lžících ji naneste na vychlazený dort.
  • Hotový dezert nechte v lednici ztuhnout, nejlépe přes noc.
Obrázek receptu na Tajemný dokonalý dezert, který předčí všechna očekávání

Kokos, mák a broskve v jednom receptu: Tajemný dokonalý dezert se šlehačkou a dvěma korpusy

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest