Chcete se blýsknout božským dezertem, který vypadá složitě, ale připravíte ho bez zapnutí trouby? Udělejte to jako my a vyzkoušejte báječný nepečený Ambasador. Postačí vám k tomu pár surovin, v čele s broskvemi. Ty patří mezi nejšťavnatější a nejsladší ovoce. Obsahují velké množství vitaminu C, betakarotenu a vlákniny. Díky své svěží chuti se skvěle hodí právě pro přípravu dezertů.
Svěží, lehký a barevný dort
Nepečené dorty jsou v české kotlině velmi oblíbené. Ambasador patří mezi retro pochoutky, připravuje se vrstvením sušenek či piškotů, krému a kompotovaného ovoce. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti přípravy, která se ale snoubí s efektností výsledného dortu. Ten je navíc díky ovoci a želatině šťavnatý a osvěžující.
Ingredience:
- Vroucí voda na barevnou želatinovou vrstvu – 800 ml;
- broskvová Galaretka (lze nahradit ochucenou želatinou) – 2 sáčky;
- transparentní želatina – 1,5 polévkové lžíce;
- vroucí voda na transparentní želatinu – cca ⅓ šálku;
- kompotované broskve – cca 500 g;
- kakaové sušenky typu Bebe – cca 100-150 g;
- smetana ke šlehání – 660 ml;
- cukr moučka – 3 polévkové lžíce;
- mascarpone – 250 g;
- čokopiškoty s broskvovou nebo pomerančovou příchutí – cca 300 g;
- rozpuštěná čokoláda nebo hotová čokoládová poleva – 3 polévkové lžíce;
- nasekané lískové nebo vlašské ořechy – 3 polévkové lžíce.
Postup:
- Obě balení želatiny rozpusťte v 800 ml vařící vody (o trochu menší množství, než je uvedeno na balení želatiny).
- Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
- Transparentní želatinu (1,5 polévkové lžíce) nasypte do nádobky z varného skla.
- Zalijte ⅓ šálku vařící vody. Opět míchejte do dokonalého rozpuštění, poté nechte vychladnout.
- Polovinu okapaných broskví nakrájejte na kostičky, druhou polovinu na plátky o síle asi 1 cm.
- Dno dortové formy o velikosti asi 20–30 cm vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj kakaové sušenky.
- Do vysoké nádoby vlijte šlehačku, smíchejte ji s moučkovým cukrem a mascarpone.
- Vyšlehejte, až smetana zdvojnásobí svůj objem.
- Poté postupně za stálého šlehání přilijte dokonale vychladlou tekutou transparentní želatinu.

Ovocný dortík s broskvemi a zakysanou smetanou: Rychlé želé řezy ke kávě
- Šlehejte, až se všechny suroviny spojí.
- Přibližně polovinu krému dejte do misky a přimíchejte k němu na kostičky nakrájené broskve.
- Broskvový krém rozetřete na sušenkovou vrstvu.
- Navrch rozložte čokopiškoty.
- Druhou polovinu krému smíchejte s rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou (případně čokoládovou polevou).
- Nakonec vmíchejte nasekané ořechy.
- Oříškočokoládový krém natřete na piškotovou vrstvu, kterou pokryjte plátky broskví.
- Dejte na chvíli do lednice.
- Jakmile začne houstnout broskvová galaretková směs, pomalu po lžících ji naneste na vychlazený dort.
- Hotový dezert nechte v lednici ztuhnout, nejlépe přes noc.

Kokos, mák a broskve v jednom receptu: Tajemný dokonalý dezert se šlehačkou a dvěma korpusy
Zdroj: Autorský text, Healthline