Tento jogurtový koláč je obzvláště chutný a nadýchaný. A proč phyllo? U nás filo? Filo těsto (někdy také psáno „phyllo“) je velmi tenké, listové těsto původem z Blízkého východu a Balkánu. Vyrábí se z jednoduchých surovin: mouky, vody, trošky oleje nebo octa, a soli. Díky své jemnosti se filo těsto při pečení stává neuvěřitelně křupavým a je skvělou volbou pro sladké i slané recepty. Samostatným šleháním vaječných bílků (ve formě pusinky) a použitím tučného jogurtu (řecký typ, tedy přecezený, bez většího množství syrovátky) získáme velkolepý výsledek, zcela odlišný od ostatních koláčů: ten náš kyne a nafukuje se jako suflé! Nakonec má chuť a texturu hladkého a aromatického tvarohového koláče. Velmi důležité je také vrstvení platů s náplní. Určitě znáte například Baklavu – ta je dělaná z těsta phyllo.

Recept na Nadýchaný filo koláč z řeckého jogurtu

Ingredience na přípravu

  • forma velikosti 20×30 cm
  • 500 g Řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 400 g platů filového těsta (5 platů)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 špetky soli
  • 120 g rozinek nebo sušených brusinek
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • strouhaná kůra ze 2 citrónů anebo 1 citrón a 1 pomeranč
  • moučkový cukr k podávání (volitelné)

Postup přípravy

1. V misce vyšleháme žloutky se škrobem a jogurtem. Nesmí zůstat hrudky, proto pořádně vyšleháme.

2. V jiné misce vyšleháme tuhý sníh z bílků a přidáme postupně do žloutkové směsi, jemně zamícháme.

3. Jogurtový krém si rozdělíme na 5 stejných částí.

4. Na první plat filového těsta natřeme asi 2 PL krému a posypeme čtvrtinou rozinek. Rozinky nenamáčíme!

Formu vyložíme papírem a ukládáme pláty těsta.
Formu vyložíme papírem a ukládáme pláty těsta.

5. Každý zbývající plát (ze 4) potřeme rozpuštěným máslem a posypeme citrónovou kůrou a přeložíme na půl tk, aby měl rozměry tácku 20×30 cm. První plát položíme na první vrstvu krému a rozinek.

Vyěleháme si jogurtový krém
Vyšleháme si jogurtový krém.

6. Plát namažeme další pětinou krému a posypeme rozinkami. Postup opakujeme se zbývajícími 3 pláty: máslem vymazaný plát, posypaný citronovou kůrou, přeložený na půl, položený na krémovou vrstvu.

Těsto mažeme krémem.
Těsto mažeme krémem.

7. Před položením posledního plátu se postaráme o přebytečné těsto na okrajích formy: přehneme je dovnitř, aby již nevzhledně nevisely.

Těsto mažeme máslem a sypeme rozinkami.
Těsto mažeme máslem a sypeme rozinkami.
Okraje těsta přehneme dovnitř.
Okraje těsta přehneme dovnitř.

8.Poslední plát potřeme zbylým máslem a potřeme poslední pětinou jogurtového krému. Na to se nedávají rozinky, protože by se při pečení spálily.

9. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů 45 minut.

Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

10. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a necháme chladit v lednici 2-3 hodiny.

11. Poté dezert vyndáme z formy i s papírem a nakrájíme na větší čtverce.

Nakrájíme na čtverce.

Na závěr – kde koupit phyllo(filo) těsto?

Filo těsto můžeme koupit v mnoha větších supermarketech, hlavně v oddělení s chlazeným nebo mraženým pečivem. V Česku ho často najdeme v obchodech jako Tesco, Globus nebo Makro. Také obchody specializující se na mezinárodní potraviny (například řecké nebo arabské obchody) mají filo těsto běžně v nabídce. Pak ještě můžeme zkusit dostupnost na specializovaných e-shopech.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest