Kdo z nás někdy nechtěl upéct dort, který bude vypadat složitě, přitom ale bude až legračně jednoduchý, že? Efekt šachovnice je pro toto jako stvořený! Přitom jde o piškot upečený ve dvou barvách, které jsou šikovně poskládány a posypány. Co nám toto barevné a chuťové kouzlo zajistí? Vanilka a kakao, tedy dvě suroviny, které v sobě snoubí vůni dětství, svátků a babiččiny bábovky.
Vanilka a kakao: Nerozluční přátelé
Vanilka se získává fermentací orchideje vanilkovníku. Je jedním z nejdražších koření světa. Její aroma je dáno vanilinem, ovšem přírodní vanilka je samozřejmě daleko zdravější a intenzivnější než uměle připravovaný ropný vanilin. Kakaový prášek vzniká z pražených kakaových bobů. Pokrmům dodává hořkosladkost a tmavou barvu. Kvalitní kakao disponuje příjemně čokoládovou chutí bez štiplavosti.
Ingredience potřebné na šachovnicový dort
- Vejce – 6 ks;
- Cukr krystal – 150 g;
- Slunečnicový olej – 80 ml;
- Mléko – 60 ml;
- Hladká mouka – 200 g;
- Kypřicí prášek – 10 g;
- Kakao – 20 g
- Máslo – 330 g;
- Kondenzované mléko – 300 g.
- Řecký jogurt – 200 g;
- Vanilková esence – 1 lžička;
- Půlené loupané mandle – dle potřeby.
Postup přípravy šachovnicového dortu
- Oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků vyšlehejte pěnu.
- Přidejte k nim krystalový cukr, společně vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Poté přidejte žloutky, dále šlehejte, až vznikne hustá hmota.
- Vzniklou směs rozdělte rovnoměrně do dvou misek.
- Do každé z misek přimíchejte 40 ml slunečnicového oleje.
- Opět do každé z misek vlijte 30 ml mléka a promíchejte.
- Do jedné misky nasypte 110 g hladké mouky smíchané s 5 g kypřicího prášku a promíchejte stěrkou.
- Těsto s moukou vlijte do pekáče.

Skvělý nepečený meruňkový dort s želé
- Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
- Do druhé poloviny těsta nasypte 90 g mouky, 5 g kypřicího prášku a 20 g kakaa.
- Promíchejte, až vznikne kompaktní těsto.
- Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Po vychladnutí seřízněte oba korpusy tak, aby vršek byl rovný, plus odřízněte okraje tak, aby oba obdélníky byly stejné.
- Obdélníky postupně vykrajujte (vždy oba stejné), až z nich budete moci vyskládat obrazec, který vidíte na obrázku.
- Na krém vyšlehejte máslo (v pokojové teplotě) s kondenzovaným mlékem.
- Po vyšlehání přidejte řecký jogurt a vanilkovou esenci a dále šlehejte, až vznikne hustý krém.
- Rozetřete jej na korpus, přikryjte druhým korpusem a potřete vršek i strany zbytkem krému.
- Boky dezertu obalte mandlemi, na vršek nasypte rozdrobené okrojky korpusu, a to tak, že si na krémové vrstvě naznačíte čtverečky, do nichž pak vsypete střídavě světlé a tmavé drobečky do vzoru šachovnice.

Nahý dort bez příkras: Přiznané vrstvy a přirozený půvab slavnostního dortu s ovocem a krémem

Nadýchaný krémový dort s tvarohem a borůvkami – úplně se rozplývá na jazyku
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie