Kdo z nás někdy nechtěl upéct dort, který bude vypadat složitě, přitom ale bude až legračně jednoduchý, že? Efekt šachovnice je pro toto jako stvořený! Přitom jde o piškot upečený ve dvou barvách, které jsou šikovně poskládány a posypány. Co nám toto barevné a chuťové kouzlo zajistí? Vanilka a kakao, tedy dvě suroviny, které v sobě snoubí vůni dětství, svátků a babiččiny bábovky.

Vanilka a kakao: Nerozluční přátelé

Vanilka se získává fermentací orchideje vanilkovníku. Je jedním z nejdražších koření světa. Její aroma je dáno vanilinem, ovšem přírodní vanilka je samozřejmě daleko zdravější a intenzivnější než uměle připravovaný ropný vanilin. Kakaový prášek vzniká z pražených kakaových bobů. Pokrmům dodává hořkosladkost a tmavou barvu. Kvalitní kakao disponuje příjemně čokoládovou chutí bez štiplavosti. 

Ingredience potřebné na šachovnicový dort

  • Vejce – 6 ks;
  • Cukr krystal – 150 g;
  • Slunečnicový olej – 80 ml;
  • Mléko – 60 ml;
  • Hladká mouka – 200 g;
  • Kypřicí prášek – 10 g;
  • Kakao – 20 g
  • Máslo – 330 g;
  • Kondenzované mléko – 300 g.
  • Řecký jogurt – 200 g;
  • Vanilková esence – 1 lžička;
  • Půlené loupané mandle – dle potřeby.
Obrázek k receptu: Tímto dezertem se blýsknete před společností: Šachovnicový dort s kakaem a vanilkou
Foto: YouTube/Immer Appetitlich, Recept na: Tímto dezertem se blýsknete před společností: Šachovnicový dort s kakaem a vanilkou

Postup přípravy šachovnicového dortu

  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Z bílků vyšlehejte pěnu.
  • Přidejte k nim krystalový cukr, společně vyšlehejte do tuhého sněhu.
  • Poté přidejte žloutky, dále šlehejte, až vznikne hustá hmota.
  • Vzniklou směs rozdělte rovnoměrně do dvou misek.
  • Do každé z misek přimíchejte 40 ml slunečnicového oleje.
  • Opět do každé z misek vlijte 30 ml mléka a promíchejte.
  • Do jedné misky nasypte 110 g hladké mouky smíchané s 5 g kypřicího prášku a promíchejte stěrkou.
  • Těsto s moukou vlijte do pekáče.
Nepečený meruňkový dort s želé a krémem

Skvělý nepečený meruňkový dort s želé

  • Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  • Do druhé poloviny těsta nasypte 90 g mouky, 5 g kypřicího prášku a 20 g kakaa.
  • Promíchejte, až vznikne kompaktní těsto.
  • Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Po vychladnutí seřízněte oba korpusy tak, aby vršek byl rovný, plus odřízněte okraje tak, aby oba obdélníky byly stejné.
Obrázek k receptu: Tímto dezertem se blýsknete před společností: Šachovnicový dort s kakaem a vanilkou
Foto: YouTube/Immer Appetitlich, Recept na: Tímto dezertem se blýsknete před společností: Šachovnicový dort s kakaem a vanilkou
  • Obdélníky postupně vykrajujte (vždy oba stejné), až z nich budete moci vyskládat obrazec, který vidíte na obrázku.
  • Na krém vyšlehejte máslo (v pokojové teplotě) s kondenzovaným mlékem.
  • Po vyšlehání přidejte řecký jogurt a vanilkovou esenci a dále šlehejte, až vznikne hustý krém.
  • Rozetřete jej na korpus, přikryjte druhým korpusem a potřete vršek i strany zbytkem krému.
  • Boky dezertu obalte mandlemi, na vršek nasypte rozdrobené okrojky korpusu, a to tak, že si na krémové vrstvě naznačíte čtverečky, do nichž pak vsypete střídavě světlé a tmavé drobečky do vzoru šachovnice.
Obrázek receptu na Nahý dort - dort, který se nestydí být sám sebou

Nahý dort bez příkras: Přiznané vrstvy a přirozený půvab slavnostního dortu s ovocem a krémem

Obrázek receptu na dort z remosky s tvarohem a borůvkami.

Nadýchaný krémový dort s tvarohem a borůvkami – úplně se rozplývá na jazyku

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest