Okurky nakládačky patří mezi nejhojněji využívanou zeleninu. Není divu, konzumují se po celý rok, milujeme je na klasických českých chlebíčkách, o Vánocích jsou nedílnou součástí bramborového salátu, jindy je zase chroupeme jen tak, nebo si je dáme třeba k řízku. Okurka patří k potravinám, které do našeho těla přináší zdravotní benefity v podobě vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálních látek. Díky své křupavosti a velikosti je ideální právě k nakládání do sladkokyselého kořeněného nálevu.

Nepostradatelný hráč v české kuchyni: chutné a zdravé okurky

Nakládané okurky si dokážou uchovat mnoho výživových látek, navíc přináší bonus v podobě probiotik, jsou-li kvašeny přirozenou fermentací. Tím podporují zdraví střev a prospívají trávení. Obsahují také antioxidanty, které chrání naše buňky před volnými radikály. Svou výraznou chutí jsou předurčeny ke kombinaci s masem, ale i s vegetariánskými pokrmy. Skvělé doplňují také oblíbené burgery, využívají se i pro přípravu omáček, například tatarské. Lák z nakládaných okurek je nejen lahodný, ale i zdraví prospěšný, navíc ho lze využít jako osvěžující nápoj či jako základ do marinády na maso nebo zálivky na salát.

Ingredience:

  • Okurky nakládačky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 kg;
  • voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 l;
  • sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 polévkové lžíce;
  • cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • ocet 9% –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml;
  • hořčičná semínka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • bobkový list –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks.
Obrázek k receptu: Těmito nakládačkami oslníte: Finský způsob vnáší lahodnou chuť láku do každičkého milimetru okurky!
Foto: Souspark, Recept na: Těmito nakládačkami oslníte: Finský způsob vnáší lahodnou chuť láku do každičkého milimetru okurky!

Postup:

  • Očištěné okurky nakrájejte na kolečka o síle asi 2–3 cm.
  • Do hrnce vlijte vodu, do níž přidejte sůl, a cukr.
  • Promíchejte a přiveďte k varu.  
  • Plamen stáhněte na střední, přilijte ocet.
  • Vsypte hořčičná semínka a přidejte bobkové listy.
  • Do takto připraveného nálevu vložte okurky a počkejte cca 4 minuty, dokut nezmění barvu.
  • Okurky dejte spolu s nálevem do sklenic.
  • Víčka pevně uzavřete.
  • Takto připravené finské okurky přikryjte ručníkem a nechte na teplém místě stát 12 hodin.
  • Takto připravené okurky jsou křupavé a díky nakrájení lahodné, protože do sebe skvěle nasáknou chuť láku.
Obrázek k receptu: Báječná domácí rajčata i v zimě: Oprášili jsme recept našich babiček!

Dokonale chutná nakládaná rajčata, která vydrží čerstvá až do zimy: Klíčem je blahodárná solanka

Obrázek k receptu na nakládaný hermelín

Pikantní nakládaný hermelín: Česká specialita, která nezklame

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest