Okurky nakládačky patří mezi nejhojněji využívanou zeleninu. Není divu, konzumují se po celý rok, milujeme je na klasických českých chlebíčkách, o Vánocích jsou nedílnou součástí bramborového salátu, jindy je zase chroupeme jen tak, nebo si je dáme třeba k řízku. Okurka patří k potravinám, které do našeho těla přináší zdravotní benefity v podobě vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálních látek. Díky své křupavosti a velikosti je ideální právě k nakládání do sladkokyselého kořeněného nálevu.
Nepostradatelný hráč v české kuchyni: chutné a zdravé okurky
Nakládané okurky si dokážou uchovat mnoho výživových látek, navíc přináší bonus v podobě probiotik, jsou-li kvašeny přirozenou fermentací. Tím podporují zdraví střev a prospívají trávení. Obsahují také antioxidanty, které chrání naše buňky před volnými radikály. Svou výraznou chutí jsou předurčeny ke kombinaci s masem, ale i s vegetariánskými pokrmy. Skvělé doplňují také oblíbené burgery, využívají se i pro přípravu omáček, například tatarské. Lák z nakládaných okurek je nejen lahodný, ale i zdraví prospěšný, navíc ho lze využít jako osvěžující nápoj či jako základ do marinády na maso nebo zálivky na salát.
Ingredience:
- Okurky nakládačky – 2 kg;
- voda – 1,5 l;
- sůl – 2 polévkové lžíce;
- cukr krystal – 100 g;
- ocet 9% – 100 ml;
- hořčičná semínka – 1 čajová lžička;
- bobkový list – 3 ks.
Postup:
- Očištěné okurky nakrájejte na kolečka o síle asi 2–3 cm.
- Do hrnce vlijte vodu, do níž přidejte sůl, a cukr.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Plamen stáhněte na střední, přilijte ocet.
- Vsypte hořčičná semínka a přidejte bobkové listy.
- Do takto připraveného nálevu vložte okurky a počkejte cca 4 minuty, dokut nezmění barvu.
- Okurky dejte spolu s nálevem do sklenic.
- Víčka pevně uzavřete.
- Takto připravené finské okurky přikryjte ručníkem a nechte na teplém místě stát 12 hodin.
- Takto připravené okurky jsou křupavé a díky nakrájení lahodné, protože do sebe skvěle nasáknou chuť láku.

Dokonale chutná nakládaná rajčata, která vydrží čerstvá až do zimy: Klíčem je blahodárná solanka

Pikantní nakládaný hermelín: Česká specialita, která nezklame
Zdroj: Autorský text, Healthline