Dnes existuje mnoho druhů dezertů a mrkev v nich obsažená není už žádnou výjimkou. Při použití této „sladké oranžové královny“ se rozhodně fantazii meze nekladou. Je totiž přirozeně sladká, zdravá a její barva v dezertech dělá divy. Takže když vezmeme v potaz svěží a příjemnou chuť mrkve v kombinaci se zdravotními benefity, máme vlastně dokonalý pohár.

Zajímavostí je, že mrkev se v Evropě zpočátku nepěstovala v oranžové barvě. Původně byla spíše fialová či žlutá. Oranžová varianta vznikla až v 17. století v Nizozemsku jako pocta oranžskému panovnickému rodu. A právě tahle barevná proměna dnes zajišťuje, že dezerty s mrkví mají nejen skvělou chuť, ale i nádherný vzhled.

Recept na mrkvový pohár s čokoládou

Ingredience pro přípravu

  • 3 větší mrkve
  • 1 zakysaná smetana
  • cukr nebo med dle chuti
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 2 hrsti jemných ovesných vloček
  • čokoláda na ozdobu

Postup přípravy mrkvového poháru

1. Mrkev očistíme a ideálně v robotu rozmixujeme.

2. Přidáme k ní citronovou šťávu, smetanu, cukr nebo med a ovesné vločky.

3. Znovu promixujeme a nandáme do skleniček.

4. Necháme v lednici 1 hodinu odležet a před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Mrkev do dezertu.
Foto: freepik.com, Mrkev do dezertu.

Závěr

Podobné dezerty z mrkve nejsou neobvyklé ani ve světě. V Indii je například oblíbený sladký „gajar ka halwa“, kde se mrkev vaří s mlékem, cukrem a kardamomem, až vznikne voňavý dezert připomínající pudink. V Evropě si mrkev své místo v dezertech vydobyla právě v 20. století, kdy lidé začali hledat zdravější alternativy ke klasickým moučníkům.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Recept na výbornou a rychlou buchtu, která se vždy povede.

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový

Obrázek k receptu na pohár ve stylu likérové špičky

Luxusní a snadný čokoládový pohár inspirovaný slavnou cukrářskou špičkou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest