Dnes existuje mnoho druhů dezertů a mrkev v nich obsažená není už žádnou výjimkou. Při použití této „sladké oranžové královny“ se rozhodně fantazii meze nekladou. Je totiž přirozeně sladká, zdravá a její barva v dezertech dělá divy. Takže když vezmeme v potaz svěží a příjemnou chuť mrkve v kombinaci se zdravotními benefity, máme vlastně dokonalý pohár.
Zajímavostí je, že mrkev se v Evropě zpočátku nepěstovala v oranžové barvě. Původně byla spíše fialová či žlutá. Oranžová varianta vznikla až v 17. století v Nizozemsku jako pocta oranžskému panovnickému rodu. A právě tahle barevná proměna dnes zajišťuje, že dezerty s mrkví mají nejen skvělou chuť, ale i nádherný vzhled.
Recept na mrkvový pohár s čokoládou
Ingredience pro přípravu
- 3 větší mrkve
- 1 zakysaná smetana
- cukr nebo med dle chuti
- citronová šťáva z 1 citronu
- 2 hrsti jemných ovesných vloček
- čokoláda na ozdobu
Postup přípravy mrkvového poháru
1. Mrkev očistíme a ideálně v robotu rozmixujeme.
2. Přidáme k ní citronovou šťávu, smetanu, cukr nebo med a ovesné vločky.
3. Znovu promixujeme a nandáme do skleniček.
4. Necháme v lednici 1 hodinu odležet a před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
Závěr
Podobné dezerty z mrkve nejsou neobvyklé ani ve světě. V Indii je například oblíbený sladký „gajar ka halwa“, kde se mrkev vaří s mlékem, cukrem a kardamomem, až vznikne voňavý dezert připomínající pudink. V Evropě si mrkev své místo v dezertech vydobyla právě v 20. století, kdy lidé začali hledat zdravější alternativy ke klasickým moučníkům.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový
