Hrnková kefírová buchta patří mezi nejjednodušší domácí buchty, které zvládne i každý začátečník. Stačí obyčejný hrnek na odměřování všech surovin a za půl hodiny máte na stole voňavou buchtu, která se rozplývá na jazyku.

Kefír dodává těstu jemnou kyselost a vzdušnost, díky čemuž je buchta výjimečně vláčná a dlouho zůstává čerstvá. Tento mléčný nápoj obsahuje probiotické kultury a působí jako přírodní kypřidlo, které těsto krásně nadzdvihne.

Recept na voňavou buchtu s kefírem

Délka pečení v troubě 35 až 40 minut při 170 stupních.

Ingredience pro přípravu

  • 1 hrnek hladké mouky (250 ml)
  • 1 hrnek kefíru
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy kefírové buchty

1. Troubu předehřejte na 170 stupňů a připravte si kulatou formu o průměru 24 cm. Formu důkladně vymažte máslem a lehce vysypte moukou, aby se buchta po upečení snadno vyklopila.

2. Ve větší míse rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem pomocí ručního šlehače nebo metly. Šlehejte 2 až 3 minuty, dokud směs nezíská světlejší barvu a nezvětší svůj objem.

3. K vaječné směsi přilijte pokojové kefír a rostlinný olej. Všechny mokré ingredience důkladně promíchejte metlou, aby vznikla hladká směs bez hrudek.

4. V samostatné míse prosejte mouku společně s práškem do pečiva. Přidejte mletou skořici a špetku soli, vše promíchejte lžící.

5. Suchou moučnou směs postupně přisypávejte k mokrým ingrediencím po třetinách. Po každém přidání jemně promíchejte dřevěnou lžící nebo stěrkou shora dolů. Míchejte pouze do spojení všech surovin, nepřemíchávejte.

6. Hotové těsto nalijte do připravené formy a jemně s ní zaklepejte o pracovní desku, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Povrch těsta vyrovnejte.

Obrázek k receptu na Meruňkovou kefírovou buchtu

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí

7. Formu vložte do předehřáté trouby na střední pozici a pečte 35 až 40 minut. Buchta je hotová, když získá zlatohnědou barvu a při lehkém stisknutí prstů se vrátí do původního tvaru.

8. Upečenou buchtu nechte vychladnout ve formě 10 až 15 minut, poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy redakce

  • Kontrola propečení: Špejlí nebo párátkem propíchněte střed buchty. Pokud se na ni nenalepí těsto, je buchta hotová.
  • Měkčí textura: Nahraďte polovinu mouky polohrubou moukou, buchta bude ještě vláčnější a jemnější.
  • Ovocná varianta: Do těsta vmíchejte hrnek čerstvých nebo mražených borůvek, které předem obalte v troše mouky.
  • Delší čerstvost: Hotovou buchtu zabalte do utěrky a nechte přes noc odpočinout. Druhý den bude ještě chutnější a vláčnější.
Obrázek k receptu na kefírovou buchtu

Kefírová buchta s citrónovou polevou: Návod na vláčnou klasickou buchtu pro každého

Obrázek receptu na Kefírovou buchtu, jednu z nejlepších, které jsem vyzkoušela

Rychlá kefírová buchta s medem a kapkou rumu: Jedna z nejlepších, jaké jsem vyzkoušela

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest