5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Myslíte si, že příloha, jako dušené zelí nejde nijak vylepšit? To je velký omyl, protože jakmile přidáte trochu sušených švestek, nebudete věřit vlastní chuti.

A vzhledem k chuti tohoto pokrmu, nemusí zelí sloužit pouze jako příloha, ale jako chutná lehká večeře nebo například náplň do zelných koláčků. Stačí si dát chvilku práce s vypeckování švestek, pokud je ty vaše sušené švestky obsahují, ale dnes již většinou koupíte švestky bez pecek.

Na nákupní seznam si napište tyto suroviny

Pro přípravu lahodného dušeného zelí se sušenými švestkami nejprve připravte tyto suroviny: asi 2 kg čerstvého zelí, 16-20 kusů sušených švestek (ideálně bez pecek), jednu velkou cibuli, lžičku hnědého cukru (případně můžete použít bílý), trochu mletého černého pepře a soli dle chuti a několik lžic rostlinného oleje na smažení. Začněte tím, že švestky opláchněte a namočte na 10-15 minut do sklenice s vroucí vodou. Mezitím zbavte zelí vnějších poškozených listů a nakrájejte najemno. Ideálně pomocí mandolíny nebo kuchyňského robota, což usnadní práci.

Prvním krokem v postupu je orestování cibulky

Pokračujte smažením nakrájené cibule na troše oleje dozlatova na mírném ohni. Postupně přidávejte zelí, aby se dobře promíchalo s cibulí a mělo dostatek prostoru k dušení. Po přidání všeho zelí nechte směs trochu podusit, poté přidejte švestky rozkrájené na poloviny či čtvrtiny. Vlijte do pánve i vodu, ve které se švestky máčely, přidejte cukr a promíchejte. Nechte zelí dusit na mírném ohni asi 15 minut, poté dochuťte solí a mletým černým pepřem dle chuti. Pokud máte rádi křupavější zelí, vařte maximálně dalších 5 minut.

Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na dušené zelí se švestkami.

Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

5 hvězdiček od 2 kuchařů
Celkový čas 45 minut
Porcí 6
Vaříme zelí se sušenými švestkami, celková doba přípravy 45 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec

Suroviny

  • 2 kg Hlávkového zelí
  • 20 ks Vypeckovaných sušených švestek
  • 1 ks Cibule
  • 1 lžička Cukru
  • Sůl a pepř
  • Olej

Postup 

  • Sušené švestky si namočíme na 15 minut do vroucí vody.
    Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

  • Z hlávky zelí odstraníme špatné listy.
  • Nakrájíme si nadrobno zelí a osolíme ho.
  • Trochu ho pomačkáme rukama a dáme odstát.
  • V hrnci na rozpáleném oleji si dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
    Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

  • Postupně přidáme nakrájené zelí a prohřejeme ho.
  • Švestky vytáhneme z vodní lázně (tu nevyléváme) a každou švestku rozčtvrtíme.
  • Nakrájené švestky přidáme k zelí.
  • Poté přidáme cukr a vodu, kde se namáčely švestky.
    Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

  • Promícháme a dusíme za občasného míchání cca 15 minut.
    Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

    Zdroj: recept-duhovka, Recept na dušené zelí se sušenými švestkami

  • Následně ochutnáme, zda zelí nepotřebuje dosolit a opepříme.
  • Nakonec vaříme do takové měkkosti, jakou máme rádi.
  • Pokud zelí neslouží jako příloha, podáváme s čerstvým pečivem.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: bezmasé jídlo, Příloha, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dušené zelí, hlávkové zelí, sušené švestky, švestky, třtinový cukr, zelí

2 komentářů

  1. 5 hvězdiček
    Moderní, lehká a rychlá úprava zdravých surovin, velice mi chutná. Stejnou funkci zastanou i oprané rozinky. A s trochou medu a oříšků nebo pomletého máku velmi chutné k plnění závinů. nVařím to často, dávám všechny hvězdy.

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest