Holandský řízek, oblíbený pokrm českých dospěláků, teenagerů i seniorů, mate svým názvem – s Nizozemskem nemá totiž nic společného. Za jeho vznik a název patrně může doba, kdy se v tuzemských domácnostech hledaly levnější varianty oblíbených jídel, a to i těch zahraničních. Směs mletého masa, mléka a vajec doplněná o sýr, to je náš milovaný „holanďák“, který se stal rychlou, sytou a cenově dostupnou alternativou k tradičním vídeňským řízkům.

Zdroj radosti i prospěšných látek

Česko je zkrátka národem „řízkařů“ (také jste jezdili na školní výlety nebo i na dovolené vybaveni krabicí řízků?). A ony nejen chutnají, ale také umí prospět našemu zdraví. V případě těch holandských je dobrou nadstavbou sýr jako zdroj vápníku, což ve spojení s vejci a masem dělá z tohoto jídla dobrý způsob, jak do těla dostat kvalitní živiny (maso dodává bílkoviny a železo, vejce zase vitaminy skupiny B). Takový pravý český „holanďák“ je tedy nejen chutný, ale i výživný.

Ingredience:

  • Mleté vepřové maso (ideálně vepřová plec, případně v poměru 70:30 s bůčkem) – 500 g;
  • Strouhaný sýr (Gouda nebo Eidam) – 200 g;
  • Mléko – dle potřeby (asi 2 až 3 lžíce);
  • Sůl – podle chuti;
  • Mletý pepř – podle chuti;
  • Hladká mouka – podle potřeby;
  • Vejce – 2 ks;
  • Strouhanka – na obalování.
Obrázek k receptu: Oblíbená klasika českých domácností, restaurací i jídelen: holandský řízek
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Oblíbená klasika českých domácností, restaurací i jídelen: holandský řízek

Postup:

  • S přípravou začněte den předem:
  • Začněte propracovávat maso a postupně přidávejte studené mléko, získá díky tomu jemnější konzistenci.
  • Mísu zakryjte a uložte na noc do lednice.
  • Druhý den přidejte najemno nastrouhaný sýr, vejce není nutné přidávat, ale pokud ho do směsi dát chcete, pak volte jen žloutek.
  • Osolte a opepřete.
  • Navlhčenýma rukama tvořte tvary podobné řízkům.
  • Maso obalte v klasickém trojobalu, tedy nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
  • Proces obalování ještě jednou zopakujte, sýr vám tak na pánvi nevyteče.
  • Řízky smažte z obou stran dozlatova v rozehřátém oleji (neměl by se přepalovat, pak by strouhanka příliš brzy zhnědla).
  • Podávejte s vařeným bramborem či bramborovou kaší. Méně častou, ale také chutnou přílohou je například batátové pyré nebo zelenina dušená na másle.
Obrázek receptu na holandský řízek s bramborami.

Česká retro legenda jménem Holandský řízek: Mleté maso, sýr a strouhanka

Obrázek receptu na Holandský řízek s bramborovou kaší, tradice, ale dost pevná na to, aby vydržela dodnes

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest