Nejlepší jahodový domácí džem bez umělých přísad? To je sen každého milovníka domácích marmelád! A když vám řekneme, že na něj potřebujete jen 3 jednoduché ingredience, vsadíme se, že si už teď představujete, jak to voní po celé kuchyni. Představte si jahody. Čerstvě nasbírané, sladké a šťavnaté. Přidáme trochu cukru, který vytáhne jejich přirozenou chuť a citronovou šťávu pro dokonalou rovnováhu sladkosti a kyselosti. A teď si to představte namazané na čerstvém chlebu. Pojďme na to krok za krokem, abychom tuhle dobrotu přivedli k životu!

Recept na nejlepší jahodový domácí džem

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg jahod
  • 250 – 500 g cukru
  • citron

Postup

1. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky, vložíme do mísy poté je promícháme se čtyřmi lžícemi cukru aby se cukr dostal na všechny jahody.

Jahody smícháme s cukrem.
Zdroj obrázku: Drea(‘m)s Kitchen – genussvoll Leben, Jahody smícháme s cukrem.

2. Necháme tři hodiny pod utěrkou odstát nyní je vložíme do hrnce a přidáme zbytek cukru.

3. Za občasného míchání přivede k varu a vaříme dokud jahody trochu nezhoustnou potom přidejte šťávu z poloviny citronu.

Uvaříme džem.
Zdroj obrázku: Drea(‘m)s Kitchen – genussvoll Leben, Uvaříme džem.

4. Přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, poté jahody rozmixujeme do hladka.

5. Vaříme do požadované konzistence, nyní sterilizujeme sklenice a ještě horkou marmeládou je plníme.

Sterilizované sklenice naplníme.
Zdroj obrázku: Drea(‘m)s Kitchen – genussvoll Leben, Sterilizované sklenice naplníme.

6. Uzavřeme víčkem a chladíme dnem vzhůru.

Prapůvod džemu a jeho daleká historie

Historie džemu sahá hluboko do minulosti a je úzce spjata s potřebou uchovávat potraviny, především ovoce, na delší dobu. První zmínky o něčem podobném džemu se objevují už ve starověku. Egypťané a Řekové znali techniky, jak konzervovat ovoce, ale až Římané začali ovoce vařit s medem, což je jeden z prvních kroků směrem k výrobě džemu, jak jej známe dnes.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest