Tento osvěžující dort s kakaovým korpusem a tvarohovou náplní z nektarinek milují všichni, kteří ho alespoň jednou ochutnali. Nektarinky jsou z nějakého důvodu často opomíjeným ovocem ve spojitosti s dezerty. Pokud je ale použijeme v kombinaci s tvarohem a želatinou pro ztužení, výsledkem je skvělý ovocný dort.
Nektarinková náplň harmonicky ladí s nadýchaným kakaovým korpusem. Díky těmto kontrastním chutím dort působí velmi luxusně a nemusíte se bát ho nabídnout i náročnějším hostům. Všichni ho velmi ocení během teplých letních dní, kdy nektarinková chuť působí svěžím dojmem.
Recept na tvarohový dort s nektarinkami
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 lžic oleje
- 1-2 lžíce kakaa
Náplň:
- 400 – 500 g vypeckovaných nektarinek
- cukr dle chuti
- 2 tvarohy v kostce
- 1 šlehačka 33 %
- 6 plátků želatiny
Postup přípravy korpusu
1. Vše dohromady ušleháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy.
2. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 20 minut.
3. Necháme vychladnout.
Příprava náplně
1. Nektarinky rozmixujeme a dáme do kastrůlku.
2. Posypeme cukrem a zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme!

Král ovocných dortů bez pečení: Spousta ovoce v želatině
3. Necháme vychladnout smícháme s tvarohem, případně podle potřeby dosladíme.
4. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na obalu a nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.
Dokončení
1. Do formy po jejím obvodu vložíme pruh pečícího papíru a nalijeme náplň.
2. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout a pak podle libosti ozdobíme ovocem.
Proč si tento dort zamilujete?
V první řadě kakaový korpus není suchý, ale naopak lahodně vláčný. Díky tvarohu a rozmixovaným nektarinkám chutná svěže a hodí se ke kávě i jako slavnostní dort. Navíc do náplně nemusíte přidávat cukr, nektarinková přirozená sladká chuť postačuje.

Ovocný koláč Ledový Vítr – nepečený patrový luxus ze sušenkového korpusu s krémem, jahodami, kiwi a banány
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI