Netradiční zapečené jídlo, které zaujme svou bohatou chutí – balkánská Musaka stojí za vyzkoušení. Tento tradiční pokrm je oblíbený v mnoha balkánských a blízkovýchodních zemích. Skládá se z vrstev – brambor, šťavnatého mletého masa s rajčaty, lilků a sametové bešamelové omáčky, to vše společně peče. Recept se může zdát na první pohled jako náročný pokrm, vzhledem k tolika vrstvám, ale není tomu tak. Je to jednoduchý pokrm, který zvládne i mírný začátečník v kuchyni.
Zapečená Musaka je lahodná pro své vrstvy, které přináší svou vlastní texturu a chuť, dohromady je to dobrota. Mleté maso je doplněno o česnek, cibuli a rajčata z konzervy. Lilky přidávají zemitost a bešamelová omáčka dodá krémovou vrstvou.
Recept na Musaku
Příprava zabere 30 minut a pečení 50 minut.
Suroviny na 4 porce:
- 500g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule (nakrájená najemno)
- 6 stroužků česneku (nakrájený na plátky)
- 2 menší lilky (jeden nakrájený na kostičky, druhý nakrájený na plátky)
- 1/2 lžíce oregana
- 400g konzervované loupané rajčata
- sůl a pepř na dochucení
- 6-8 velkých brambor (oškrábaných a nakrájených na plátky)
- olivový olej
Bešamel:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 30g nastrouhaného parmezánu
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl a muškátový oříšek na dochucení
Postup:
1. Nejprve nakrájíme lilky (jeden na plátky, druhý na kostičky). A oškrábeme brambory a nakrájíme na plátky.
2. Příprava masové směsi: Osmahneme cibuli a česnek na olivovém oleji, přidáme mleté maso a restujeme. Po zhnědnutí masa přimícháme oregano, nakrájený lilek na kostičky, sůl. Jakmile lilek změkne přidáme konzervované rajčata a dochutíme dle vaší chutě. Vaříme cca 10 minut, dokud rajčata nezměknou a vše se krásně nepropojí.
3. Vrstvení do zapékací misky: Dno zapékací misky vymažeme olivovým olejem a střídavě vrstvíme suroviny, začneme nakrájenými brambory na plátky, masovou směs, lilky na plátky, opět brambory a masovou směs. Takto připravenou zapékací misku překryjeme alobalem.
4. Pečení: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut, poté sundáme alobal a nahoru dáme připravený bešamel (postup na bešamel je v bodě 5.) a opět dáme péct, nyní již bez alobalu, dokud povrch nezíská zlatavou kůrčičku (cca 10 minut).
5. Během pečení si připravíme bešamelovou omáčku: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Poté postupně zaléváme jíšku mlékem, následně smetanou, dokud nevznikne hladká omáčka. Pokud by byla příliš hustá přidejte více mléka nebo smetany. Nakonec vmícháme do omáčky parmezán a vaříme dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Hotovo, můžeme podávat. Doporučujeme podávat po cca 15 minutách, co vyndáme zapékací misku z trouby, bude se lépe musaka servírovat.