Tento nepečený jablečný dort je pro mě synonymem pro rychlý a úžasně lehký dezert. Spojuje v sobě jemně nakyslá rozvařená jablka a krémový vanilkový pudink s klasickým piškotovým základem. Díky těm podlouhlým piškotům (jako na fotografii), které se namočí do jablečné směsi, je celý dort dokonale vláčný. Miluji, jak se k jablkům hodí skořice – ta prostě nesmí chybět! A navíc je to geniálně jednoduché: žádné pečení, jen krátké vaření a dlouhé chlazení.
Klíčem k perfektní konzistenci je správné množství vody a pudinku. Jablečná směs musí být opravdu hustá, aby dort držel tvar. Můj tip zní: Použijte 2,5 balení želatiny (nebo 3 balení želatiny pro jistotu) a nechte směs po uvaření lehce zchladnout (asi 15 minut), než ji nalijete na piškoty; piškoty se rovnoměrněji nasáknou a dort bude držet dokonale ostré tvary.
Recept na nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
Příprava náplně je rychlá, ale dlouhá doba je potřeba na tuhnutí v lednici. Ideální je připravit dort večer a nechat ho přes noc v chladu. Recept je určen pro kulatou formu o průměru přibližně 22 až 24 cm a vystačí na 10 až 12 porcí.
- Příprava jablek a piškotů: 15 minut
- Rozvaření jablek a vaření náplně: 20 minut
- Chlazení a tuhnutí v lednici: 6 hodin až přes noc
Suroviny k přípravě nepečeného dortu s jablky
Základ a vrstvy:
- 1 balení podlouhlých piškotů (viz foto, typu Lady Fingers)
- 1 kg jablek (asi 6 až 7 středních kusů)
- 1/2 litru vody (500 ml)
- 250 ml vody (na rozmíchání pudinku)
Náplň a dochucení:
- 2 balení vanilkového pudinku (prášek)
- 1 až 2 balení želatiny (rychlé želatiny nebo dortového želé)
- 1 lžička skořice (mletá)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 až 100 g krystalového cukru (podle kyselosti jablek)
Volitelné na dokončení:
- 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka)
- Kakao (na posypání)
- Rozinky, ořechy

Postup přípravy Nepečeného jablečného dortu
1. Začněte s jablečnou náplní. Jableka omyjte, odstraňte jádřince a i se slupkou je nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm.
2. Nakrájená jablka vložte do velkého hrnce. Přidejte 1 malou lžičku skořice, 1 balíček vanilkového cukru a 50 až 100 gramů normálního cukru (množství upravte podle chuti a sladkosti jablek). Jablka podlijte 1/2 litrem vody.
3. Jablka přiveďte k varu a nechte je rozdusit na mírném plameni po dobu asi 10 až 15 minut, dokud nebudou polorozvařená.

4. Pokud chcete mít náplň hladší, můžete polovinu jablečné směsi rozmixovat, ale ponechte si kousky pro lepší texturu.
5. Mezitím si připravte zahušťovací směs. Do menší misky dejte 2 balení pudinkového prášku a rozmíchejte ho v 250 ml studené vody, dokud nevznikne hladká kašička. Už není potřeba ji sladit.
6. Pudinkovou směs přilijte k horkým, polorozvařeným jablkům a za stálého míchání nechte důkladně povařit po dobu asi 3 minuty, dokud směs nezhoustne do husté kaše.
7. Nyní přidejte želatinu. Odstavte hrnec z ohně a přisypte 1 až 2 balení želatiny (nebo dortového želé).
8. Dobře promíchejte. Můžete ochutnat a dochutit ještě trochou skořice nebo cukru, pokud je náplň mdlá.

9. Připravte si kulatou formu. Dno formy vyložte potravinářskou fólií (pro snadné vyklopení) a vyskládejte ji podlouhlými piškoty (viz foto), které tvoří základ.
10. Na piškoty nalijte část jablečné směsi. Pokud chcete, můžete do směsi přidat rozinky nebo nasekané ořechy.
11. Poté přidejte druhou vrstvu piškotů a zalijte zbylou jablečnou směsí. Ujistěte se, že jsou piškoty dobře potopené.

12. Formu zakryjte a dejte dort vychladnout a ztuhnout do lednice, ideálně přes noc (minimálně 6 hodin).
13. Porcování: Ztuhlý dort opatrně vyklopte z formy. Pokud chcete, můžete ještě nahoru dát vrstvu vyšlehané šlehačky a tu posypat kakaem.
14. Dort se porcuje až poté, co je pevný a ztuhlý.
Tipy redakce:
- Pro stabilnější výsledek: Pokud nemáte s želatinou zkušenosti, použijte 2 balení dortového želé (prášek), které je jednodušší na přípravu a zaručí pevné ztuhnutí.
- Ochucení piškotů: Piškoty krátce namočte do trochy rumu nebo ovocné šťávy před tím, než je vložíte do formy; to dodá dortu výraznější aroma.
- Odstranění slupky: Pokud chcete mít náplň hladší, přestože se slupka přidává pro vlákninu a barvu, jablka oloupejte a poté rozvařte.
- Čas pro tuhnutí: Dopřejte dortu čas v lednici; 6 hodin je minimum, ale přes noc zajistí dokonalou pevnost, což je u nepečených dezertů klíčové.
Chlebovo-pudinkový dezert: Vrstvený 10minutový nepečený zákusek pro všechny milovníky rychlých a chutných dobrot
Sachr dort z jablek: Ověřená dobrota s ještě o něco vláčnějším piškotem, než jak ho znáte
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Evelina