Skandinávská kuchyně není jenom losos, masové kuličky a knäckerbröd. Věděli jste, že Norsko je ve skutečnosti přeborníkem ve sladkých dezertech? Tento norský koláč je typickým příkladem a vlastně ikonou skandinávských dezertů. Kombinace nezapomenutelné chuti a krémové konzistence je prostě fantastická. Nenechte se zmást původem, norský koláč má na to stát se vaším dezertem na oslavy.
Ve Skandinávii se recept na tento dezert dědí už po generace – jsou to vlastně takové pusinkové řezy. Jeho lahodná chuť je jedna věc, ale hlavně dokonale reprezentuje skandinávskou filozofii „hygge“. To znamená umění užívat si života v jeho nejprostších a nejpříjemnějších chvílích.
Recept na norský koláč
Ingredience pro přípravu v plechu 35 x 26 cm
Korpus:
- 100 g másla
- 300 g cukru
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- 150 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 80 g mandlových lupínků
- 2 špetky soli
Krém:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- špetka vanilinu
- 250 g mascarpone
Postup přípravy norského pusinkového koláče
1. Vyšleháme máslo se 100 g cukru a poté zašleháme žloutky.
2. Dále přidáme 50 ml mléka, prošleháme a dále prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
3. Vypracujeme těsto a rozetřeme ho do plechu vyloženého pečícím papírem.
4. V jiné míse vyšleháme bílky se špetkou soli a 200 g cukru.

Báječný dezert, který kombinuje chuť pusinek a mascarpone
5. Sníh z bílků rovnoměrně naneseme na těsto v plechu. Pro zajímavější vzhled můžeme lžící vytvořit vlnky.
6. Sníh posypeme mandlovými lupínky a plech vložíme do předehřáté trouby, kde upečeme a poté necháme vychladnout.
7. Nyní si připravíme krém. V rendlíku vyšleháme vejce s cukrem a zapracujeme kukuřičný škrob.
8. Přilejeme mléko a dáme na sporák. Za stálého míchání uvaříme pudink.

Podívejte se s námi na tajemství Dezertu Pavlova – Proč si ho zamiluje každý?
9. Do hotového pudinku zamícháme máslo a vanilin.
10. Pudink nyní v míse přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.
11. Do vychlazeného pudinku zapracujeme mascarpone a korpus rozkrojíme na půl.
12. Nakonec na jednu část naneseme hotový krém a druhou částí přikryjeme.
Závěr
Norsko má dlouhou tradici výroby jednoduchých, ale chutných moučníků, které byly přizpůsobeny drsným podmínkám severu. Například jedním z dalších místních dezertů je Krydderkake, což je kořeněný koláč se skořici a ořechy.
