Také se vám někdy přihodilo, že přes všechnu snahu byly řízky vysušené nebo z nich padal trojobal? To známe v redakci také. Proto jsme neváhali vyzkoušet tip z internetu. A můžeme jej vřele doporučit. Co je oním tajemstvím? Marinování v jogurtové směsi! Proč je díky ní maso tak skvělé? Bílý jogurt obsahuje kyselinu mléčnou, která pomáhá maso krásně zkřehčit, aniž by ho vysušila. Výsledkem je šťavnatý, jemný řízek, který se při smažení či pečení netrhá. Česnek dodává výraznou chuť a působí antibakteriálně. Vejce v marinádě pomáhají nejen jako pojivo, ale také jako nosič chuti. Necháte-li řízky v této směsi uležet přes noc, nasají aroma, budou křehké a mnohem chutnější. Tento způsob marinování navíc snižuje potřebu solení i dalších dochucovadel.

Alchymie grilovací směsi

Do marinády se zde přidává i grilovací koření. To lze zakoupit hotové, ovšem pozor, bývá plné soli, glutamátu a přidaných cukrů. Proto se vyplatí připravit si vlastní směs z kvalitních surovin. Základem je mletá sladká paprika (může být i uzená), sušený česnek, cibule, pepř a kmín či koriandr. Doplnit můžete bylinky nebo chilli. Takto smíchané koření můžete přizpůsobit konkrétnímu typu masa i stravovacím návykům. Domácí směs navíc neobsahuje žádná barviva ani protispékavé látky, tudíž i vůně je přirozenější. Výroba je snadná a rychlá, výsledná směs vydrží ve sklenici i několik měsíců.

Recept na křehké řízky v jogurtové marinádě

Ingredience (na 6 porcí):

  • Kuřecí prsní řízky – 700 g;
  • Sůl – dle potřeby;
  • Mletý černý pepř – dle potřeby;
  • Strouhanka – na obalení;
  • Olej – na smažení.

Ingredience na marinádu:

  • Bílý jogurt – 500 g;
  • Grilovací koření – dle chuti;
  • Česnek – 5 stroužků;
  • Vejce – 2 ks;
  • Mletý černý pepř – dle chuti;
  • Sůl – dle chuti.
Obrázek k receptu: Je libo řízeček obzvláště křupavý? S tímto lifehackem si ho vychutnáte vždy!
Foto: Freepik.com, Recept na: Je libo řízeček obzvláště křupavý? S tímto lifehackem si ho vychutnáte vždy!

Postup přípravy křehkých jogurtových řízků

  • Maso naklepejte (v případě kuřecích řízků jen velice jemně), osolte a opepřete.
  • V misce smíchejte bílý jogurt, prolisovaný česnek, vejce a grilovací koření. Tím připravíte dokonalou marinádu.
  • Opepřete podle vlastních preferencí.
  • Plátky masa ponořte do marinády, aby se dostala na všechna místa.
  • Naskládejte je do uzavíratelné nádoby.
  • Zalijte zbytkem marinády.
  • Dejte do lednice, kde je nechte ideálně přes noc.
  • Následující den řízky obalte ve strouhance.
  • Smažte dozlatova (buď klasicky na pánvi s tukem, nebo pro zdravější verzi můžete použít horkovzdušnou fritézu či upéci řízky v troubě).
Obrázek receptu na Křehké řízečky v jogurtové marinádě

Kuřecí řízečky v jogurtové marinádě – šťavnaté, křehké a úžasně křupavé

Obrázek receptu na nakládané vepřové řízky v bílém aromatickém jogurtu.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Zdroj: Autorský text, SeriousEats

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest