Tyto mlynářské pečené brambory se slaninou jsou klasika, která nikdy neomrzí. Jsou skvělé jako hlavní jídlo s doplňkovým salátem nebo jako sytá příloha k masu. Brambory se pečou s cibulí a anglickou slaninou a občas otočí, díky čemuž získají křupavou kůrku a zlatavou barvu. Slanina a cibule se postarají o skvělou slanou a aromatickou chuť, kterou na závěr podtrhne svěží petrželka. Jídlo je rychlé, jednoduché a velmi chutné!
Důležité je, aby byly brambory nakrájené na stejně silná kolečka – díky tomu se propečou rovnoměrně. Rozložte je na pečící papír, lehce zakápněte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200°C – ideál je horký vzduch. Jakmile začnou zlátnout, tak je otáčím – prostě prohrábnu. Solím a přidávám ostatní ingredience. Vše společně dopečte dozlatova. Můj tip zní: Pokud chcete ještě výraznější chuť a takový ten křupavý efekt, přidejte pár lístků čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu – krásně provoní celý plech a dodají bramborám gurmánský šmrnc.
Recept na opékané mlynářské brambory s anglickou slaninou
Celková délka přípravy: 25 minut
Obtížnost: Snadné
Počet porcí: 4
Ingredience na přípravu mlynářských brambor
- 500 g brambor (varný typ A nebo B)
- 80 g anglické slaniny
- 1 ks cibule
- 1 hrst petrželové natě
- olej
- 1 špetka soli
- 1 špetka barevného pepře
Postup přípravy opékaných mlynářských brambor, když jste zaneprázdněni
- Brambory důkladně omyji, oloupu a nakrájím na rovnoměrná kolečka o tloušťce cca 0,5 cm.
- Troubu předehřívám na 200 stupňů na horko-vzduch. Na plech si dám pečící papír a rozložím brambory v jedné vrstvě. Lehce je pokapu olejem.
- Šoupnu plech do trouby a peču brambory, dokud nezačnou lehce zlátnout (je to takových cca 15 až 20 minut). Poté je otáčím, solím a přidávám na ně:
– nakrájenou slaninu (na proužky nebo kostičky),
– nasekaný česnek,
– plátky cibule,
– nudličky šunky. - Všechno zase vrátím do trouby a dopékám dalších 15 minut, dokud slanina nebude křupavá, cibule lehoučce zkaramelizovaná a brambory krásně zlatavé.
- Na závěr posypu strouhaným sýrem (třeba může být čedar, gouda nebo eidam) a nechám ještě 5 minut zapéct, aby se sýr roztekl.
Podávám horké, ideálně s čerstvými bylinkami navrch – například pažitkou nebo petrželkou. Skvěle se hodí i kyselá okurka nebo domácí dip.

Farmářské brambory: Venkovská dobrota z jednoho pekáčku
Tipy redakce jak dále vylepšit mlynářské brambory:
- Použijte varný typ A nebo B: Tyto typy brambor mají pevnější strukturu a lépe drží tvar, což je pro opékání zásadní.
- Pokud chcete opravdu křupavý efekt, můžete část oleje nahradit rozpuštěným máslem. A pro lehce pikantní variantu přidejte pár kapek dijonské hořčice nebo srirachy přímo na šunku před pečením.
- Klasika, která nikdy nezklame: Rozmarýn, který se skvěle hodí k pečeným bramborám, dodá lehce dřevitou vůni. Tymián zase všechno hezky provoní. Nebo jestli máte, můžete i na závěr přidat čerstvou pažitku.
