5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Opilý František je lahodný dezert, jehož recept se v mnoha rodinách předává po generace a každý tyto řezy připravuje trošku jinak. Je plný ořechů, rumu a má bohatou čokoládovou polevu z ledových kaštanů. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti a jeho chuť se po několika hodinách dokonale rozvine. Pojďte si tento tradiční poklad vyzkoušet.

A jak tedy připravuji Opilého Izidora? Detailní recept je níže, ale začneme takto: Žloutky s máslem a moučkovým cukrem vyšleháme do hladké směsi, kterou smícháme s moukou, kakaem a práškem do pečiva. Do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto upečeme a necháme vychladnout. Ořechovou náplň připravíme smícháním vlašských ořechů, cukru a rumu a rozetřeme ji na vychladlý korpus. Ledové kaštany rozpustíme s máslem a vodou a vzniklou polevou přelijeme dort. Volitelně můžeme připravit čokoládovo-máslový krém z vyšlehaných žloutků, cukru a másla. Hotový dort necháme ztuhnout a podáváme.

Zajímavostí tohoto receptu je, že jeho název se liší podle regionu a tradice, což svědčí o jeho oblíbenosti napříč různými kulturami. Každý kousek tohoto zákusku je jako malá oslava chuťových buněk, přinášející nejen sladkost, ale i mírně opojný pocit díky rumu, který v kombinaci s ořechy vytváří nezapomenutelnou harmonii chutí.

Hotové řezy s ořechy a rumem – Opilý Izidor nebo František

Recept na řezy Opilý František (Opilý Izidor)

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 12 porcí
Lahodný tradiční dezert s ořechovou náplní, rumem a čokoládovou polevou z ledových kaštanů

Potřebné vybavení

  • Šlehač
  • vodní lázeň
  • Plech nebo forma na pečení

Suroviny

Na těsto:

  • 220 g másla
  • 220 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • 2 kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • džem (ideálně rybízový)

Ořechová náplň:

  • 250 g vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 100-200 ml rumu (dle chuti)

Čokoládová poleva z ledových kaštanů:

  • 3 tyčinky ledových kaštanů
  • 30 g másla
  • 2 lžíce vody
  • 5-6 žloutků

Krém:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 250 g másla

Postup 

Příprava těsta:

  • V mixéru vyšleháme žloutky s máslem a moučkovým cukrem do hladké směsi.
  • V samostatné misce smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao.
  • Suchou směs přidáme k vaječné směsi a dobře promícháme.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně ho jemně vmícháme do připraveného těsta.
  • Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20-25 minut. Necháme vychladnout.
    Korpus na řezy Opilý Izidor

    Korpus na ořechovo-rumové řezy Opilý Izidor/František

Ořechová náplň:

  • Vlašské ořechy rozmixujeme najemno.
    Rumová poleva na řezy Opilý František/Izidor

    Řezy s rumovou náplní – Opilý Izidor/František

  • Smícháme je s moučkovým cukrem a postupně přidáváme rum, dokud nevznikne vlhká a kompaktní směs.
  • Náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus.

Čokoládová poleva z ledových kaštanů:

  • V horké vodní lázni rozpustíme ledové kaštany.
  • Přidáme máslo a vodu, dobře promícháme, dokud není poleva hladká.
    Čokoláda na přípravu polevy na řezy Opilý Izidor

    Příprava čokolády na rumové řezy Opilý Izidor

  • Polevou polijeme dort a necháme ztuhnout.

Čokoládovo-máslový krém:

  • Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem, dokud nevznikne hustá a lesklá hmota.
  • Po vychladnutí postupně zašleháváme změklé máslo.
  • Pokud se krém srazí, misku s krémem postavíme na chvíli do teplé vody a znovu vyšleháme.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kakao, Opilý František, Opilý Izidor, řezy na plech, rum, Rumové řezy, vlašské ořechy
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest