Jak lépe si můžete zpříjemnit parný letní den, než miskou domácí zmrzliny, která se pomalu rozpouští na jazyku? Tato osvěžující exploze chutí má v sobě nepopíratelné kouzlo přírody. Už u první lžičky si budete připadat, jakoby jste se vydali na procházku po horské louce, kde mezi kapkami rosy nacházíte oblíbené drobné fialové poklady. Tyto drobné bobule jsou doslova nabité zdravím a obsahují velké množství antioxidantů, především anthokyanů, které jim dávají jejich typickou temně modrou barvu. Samozřejmě jsou velmi bohaté také na vitamín C.

Pokud vás nikdy nenapadlo, že by jste si mohli udělat svoji zmrzlinu doma, teď nastal ten pravý čas. Hned na začátku je zmíním, že její příprava je až extrémně jednoduchá. Na rozdíl od klasické zmrzliny, která se často připravuje v přístroji na výrobu zmrzliny, tady si vystačíte s mixérem a mrazákem.

Recept na domácí borůvkovou zmrzlinu

Ingredience pro přípravu

  • 500 g borůvek
  • 400 ml zakysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • cukr dle chuti

Postup přípravy borůvkové zmrzliny

Domácí borůvková zmrzlina.
Foto: freepik.com, Domácí borůvková zmrzlina.

1. Všechny suroviny spolu dobře rozmixujeme.

2. Výslednou směs uložíme do mrazáku a každých 40 – 60 minut promícháme, aby nám nevznikly nežádoucí ledové krystalky.

3. Podáváme samotnou nebo s borůvkovým zdobením a šlehačkou.

Borůvky našich předků

Borůvky jsou ovoce s našlapanou historií a léčivou pověstí. Staří Keltové je považovali za dar bohů a používali je nejen k jídlu, ale i jako přírodní barvivo na látky a kůže. O tom se samozřejmě přesvědčí každý rodič, který nechá dítě konzumovat borůvky bez dohledu. Kvalitní barvivo vyperete jen ztěží!

Pár tipů, když jen obyčejná zmrzlina nestačí

Pro luxusnější verzi přidejte do směsi lžíci borůvkového likéru. Ten nejen dodá aroma, ale i mírně zpomalí tvorbu ledu.

Borůvky také snadno nahradíte nebo doplníte jiným ovocem, například malinami či jahodami. Vytvoříte tak barevně i chuťově zajímavé kombinace.

Obrázek receptu na svěží jahodový sorbet.

Domácí jahodový sorbet: Osvěžující zmrzlina z čerstvého ovoce

Obrázek receptu na Domácí zmrzlinu dětství jen ze 3 surovin, ale s chutí, která se nezapomíná

Domácí zmrzlina ze 3 surovin: Vyrobte si vlastní zmrzlinu jako kdysi

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest