Dnešní kuchyně se stále častěji vrací k oblíbeným receptům našich babiček a tento salát je skvělým příkladem. Sytý, ale zároveň osvěžující salát s výraznou chutí rajčat, smetanové majonézy, voňavého hermelínu a jarní cibulky. Může se podávat jako lehká večeře, nebo jako skvělý oběd v horkých letních dnech. Pro ještě sytější variantu si k němu můžete upéct kus dobrého pečiva nebo topinky.
Rajčata, ač se to nezdá, nejsou zelenina, ale ovoce. Až do 16. století byla tato plazivá rostlina pěstovaná v Evropě jen jako okrasná. Dnes je rajče jednou z nejpoužívanějších ingrediencí. Obsahuje vitamíny A a C, je bohaté na lykopen. Nejvíc ho obsahuje slupka. Hermelín, sýr s bílou plísní na povrchu, je měkký, má jemnou až ostřejší chuť. V tomto salátu dodává krémovou, bohatou chuť a bílkoviny. Kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří jedinečnou a zajímavou chuť.
Recept na rajčatový hermelínový salát
Délka přípravy je asi 15 až 20 minut.
Ingredience k přípravě
- 500 g zralých rajčat
- 1 hermelín
- 2 jarní cibulky
- 1 vejce natvrdo
- 100 g majonézy
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- 2 špetky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup přípravy salátu s rajčaty a hermelínem
1. Příprava salátu začíná vejcem. Dejte vejce vařit do vroucí vody a vařte asi 10 minut. Poté ho zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
2. Mezitím si připravte rajčata. Dle jejich velikosti je nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Pokud byste chtěli krémovější salát, odstraňte část s jadýrky.
3. Ty totiž obsahují mnoho vody, která by mohla salát naředit.
4. Dále si nakrájejte hermelín a uvařené vychladlé vejce na kostičky. Jarní cibulku nasekejte.
5. Do mísy dejte rajčata, přidejte k nim nakrájený hermelín, vejce, jarní cibulku a majonézu. Vše důkladně promíchejte.
6. Nakonec salát dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Posypte ho nasekanou pažitkou a můžete ihned podávat.
Tipy redakce
- Čerstvé suroviny: Pro nejlepší chuť použijte čerstvá rajčata a bylinky. Zelenina ze zahrádky má výraznější chuť, kterou si v salátu opravdu užijete.
- Typy majonézy: Použít můžete jakoukoliv majonézu. Pokud chcete odlehčenou variantu, smíchejte ji s bílým jogurtem. Získáte tak jemnější a méně kalorickou chuť.
- Jiný sýr: Místo hermelínu můžete použít fetu nebo balkánský sýr. Ty dodají salátu slanou chuť. Nebo můžete sáhnout po nivě.
- Ochucená majonéza: Do majonézy můžete přimíchat drcený česnek, bylinky, nebo trošku dijonské hořčice pro výraznější chuť.
