Ovocné řezy patří do kategorie retro moučníků, které zdobily kantýny a jídelny v 70. a 80. letech 20. století. Piškot s ovocem, krémem a želatinou vypadá krásně barevně a bohatě a chutná svěže a šťavnatě. Spotřebovat do něj můžete ovoce všeho druhu, záleží na sezóně nebo na tom, na co máte zrovna chuť či co najdete ve spíži. Vrchní vrstvu želé můžete připravit z vanilkového pudinku nebo i klasické želatiny, pak bude krásně čiré.
Řezy pečeme na plechu a krájíme na menší čtverečky. Hodí se jako lákavý víkendový moučník i na oslavy, svatby nebo rodinné sešlosti. Vypadají působivě a vytvoříte je překvapivě rychle. V řezech krásně vypadá různobarevné ovoce, například mix kiwi, borůvek a jahod. Krém můžeme zpestřit a ochutit několika kapkami rumu případně citronovou kůrou.
Recept na ovocné řezy s pudinkovým želé
Doba přípravy: 1 hodina + chlazení v lednici
Co potřebujeme
Piškotový korpus
- 250 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 4 vejce
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 250 g polotučného tvarohu (1 kelímek)
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 200 ml smetany ke šlehání 33 % + 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- cukr dle chuti
Pudinkové želé
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 500 ml tekutiny (šťáva z broskvového kompotu + voda)
- cukr dle chuti (cca 1–2 lžíce, pokud je šťáva málo sladká)
Ovoce: kompotované broskve, borůvky, kiwi, jahody
Postup přípravy ovocných řezů
1. Nejprve upečeme korpus. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, potom přidáme ostatní ingredience a promícháme.
2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20–25 minut.
3. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Šlehačku na krém vyšleháme spolu se ztužovačem, přidáme ke tvarohu a zakysané smetaně a lehce promícháme.
4. Krém natřeme na zcela vychladlý korpus a poklademe ovocem.
5. Na závěr uvaříme želatinu, necháme mírně zchladnout a nalijeme na moučník.
Jak uvařit pudinkové želé
1. Pudink rozmícháme ve 100 ml šťávy.
2. Zbytek ovocné šťávy s vodou přivedeme k varu.
3. Do vroucí tekutiny vlijeme šťávu s pudinkem a vaříme 1–2 minuty do zhoustnutí.
Cukr do želé přidávat můžeme a nemusíme, záleží, jak moc si ho přejeme sladké.

Výborné jednoduché pudinkové řezy Macecha se zakysanou smetanou k odpolední kávě

Ovocné řezy s tvarohovým krémem a pudinkem: Osvěžující dezert plný chuti
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková