Ovocné řezy patří do kategorie retro moučníků, které zdobily kantýny a jídelny v 70. a 80. letech 20. století. Piškot s ovocem, krémem a želatinou vypadá krásně barevně a bohatě a chutná svěže a šťavnatě. Spotřebovat do něj můžete ovoce všeho druhu, záleží na sezóně nebo na tom, na co máte zrovna chuť či co najdete ve spíži. Vrchní vrstvu želé můžete připravit z vanilkového pudinku nebo i klasické želatiny, pak bude krásně čiré.

Řezy pečeme na plechu a krájíme na menší čtverečky. Hodí se jako lákavý víkendový moučník i na oslavy, svatby nebo rodinné sešlosti. Vypadají působivě a vytvoříte je překvapivě rychle. V řezech krásně vypadá různobarevné ovoce, například mix kiwi, borůvek a jahod. Krém můžeme zpestřit a ochutit několika kapkami rumu případně citronovou kůrou.

Recept na ovocné řezy s pudinkovým želé

Doba přípravy: 1 hodina + chlazení v lednici

Co potřebujeme

Piškotový korpus

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 250 g polotučného tvarohu (1 kelímek)
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 % + 1 ztužovač šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti

Pudinkové želé

  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml tekutiny (šťáva z broskvového kompotu + voda)
  • cukr dle chuti (cca 1–2 lžíce, pokud je šťáva málo sladká)

Ovoce: kompotované broskve, borůvky, kiwi, jahody

Postup přípravy ovocných řezů

1. Nejprve upečeme korpus. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, potom přidáme ostatní ingredience a promícháme.

2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20–25 minut.

3. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Šlehačku na krém vyšleháme spolu se ztužovačem, přidáme ke tvarohu a zakysané smetaně a lehce promícháme.

4. Krém natřeme na zcela vychladlý korpus a poklademe ovocem.

5. Na závěr uvaříme želatinu, necháme mírně zchladnout a nalijeme na moučník.

Jak uvařit pudinkové želé

1. Pudink rozmícháme ve 100 ml šťávy.
2. Zbytek ovocné šťávy s vodou přivedeme k varu.
3. Do vroucí tekutiny vlijeme šťávu s pudinkem a vaříme 1–2 minuty do zhoustnutí.

Cukr do želé přidávat můžeme a nemusíme, záleží, jak moc si ho přejeme sladké.

Obrázek k receptu na řezy Macecha

Výborné jednoduché pudinkové řezy Macecha se zakysanou smetanou k odpolední kávě

Obrázek k receptu na ovocné řezy

Ovocné řezy s tvarohovým krémem a pudinkem: Osvěžující dezert plný chuti

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest