Tento pokrm je velmi jednoduchý a zároveň to není jídlo, které zapadá do nějakých běžných škatulek. Krásně voní, krůtí stehna jsou velká a působí jako pořádný kus masa. Díky použitému koření a rajčatové omáčce se line z trouby při pečení krásná vůně, až se sbíhají sliny a člověk se těší až bude hotovo. Pečená krůtí stehna na rajčatech s tymiánem a šalotkami, jsou dobrou volbou pro rodinné obědy. Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat pouze jeden kastrol/pekáč/hlubší pánev. Toto nádobí musí být vhodné, jak do trouby, tak na varnou plochu.

Není nic lepšího, než doma cítit vůni pečícího se masa

Vůně masa, která se line z trouby a zaplní celý váš dům. Krůtí stehna na rajčatech s karamelizovanými šalotkami a česnekem, okořeněné tymiánem – to vytváří dokonalou kulinářskou symfonii. Tento pokrm vás nejen potěší svou lahodností, ale také jednoduchostí přípravy, která zaručeně potěší každého domácího kuchaře/kuchařku.

Tento pokrm zanechá nezapomenutelný dojem na vašich blízkých a uvidíte, že rádi ho zařadíte na svůj rodinný jídelníček. Jako dokonalou přílohu k tomuto pokrmu doporučujeme bramborovou kaši. Můžete využít i jiné přílohy, ale u nás jednoznačně vede kaše.

Recept na Pečená krůtí stehna na rajčatech s tymiánem

Uvedené množství je určeno pro 4 osoby, délka přípravy je 15 minut, délka pečení 2 hodiny.

Videorecept na pečená krůtí stehna na rajčatech a tymiánu
Foto: cooky.cz, Pečená krůtí stehna na rajčatech a tymiánu

Potřebné suroviny

  • 2ks krůtích stehen
  • 4-6 šalotek, nakrájené na měsíčky
  • 5 stroužků česneku, na plátky nakrájené
  • 400 ml vývaru
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lístky bobkového koření
  • 1 konzervované rajčata
  • sůl na dochucení
  • cukr nebo kečup na doslazení, pokud máte raději sladší chutě – volitelné

Postup přípravy

Videorecept na pečená krůtí stehna na rajčatech a tymiánu
Foto: cooky.cz, Pečená krůtí stehna na rajčatech a tymiánu

1. Nejprve si připravíme šalotky (očistíme a nakrájíme na větší měsíčky), česnek (očistíme a nakrájíme na plátky).

2. Krůtí stehna osolíme ze všech stran a okořeníme tymiánem.

3. V nádobě, kterou budete moci použít i do trouby, rozehřejeme olivový olej. My použili litinovou pánev. Zprudka krůtí stehna orestujeme ze všech stran a následně vyndáme z pánve.

4. Ve stejné pánvi orestujeme šalotku, aby jemně zkaramelizovala, to bude trvat cca 8 minut. Následně přidáme česnek a jakmile se česnek rozvoní, dáme do pánve konzervované rajčata. Jakmile se rajčata povaří zalijeme vše vývarem a přidáme 2 bobkové listy. My máme raději sladší verzi, takže přidáme 2 lžíce kečupu, ale můžete vynechat, pokud máte raději nakyslejší chutě.

5. Jakmile se vše probublá vložíme zpět do pánve krůtí stehna a takto všechno dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Takto pečeme přikryté pokličkou asi 30 minut. Po uplynuté době snížím teplotu na 160 stupňů a peču dalších 60 minut, asi 40 minut před závěrem pečení sundáme pokličku a pečeme bez pokličky.

6. Jakmile uplyne čas máme hotovo a můžeme podávat buď s bramborovou kaší nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou.

Nechte si chutnat.

Tipy na závěr:

Pokud nemáte krůtí stehna, můžete tento recept vyzkoušet i s kuřecími stehny nebo králičím masem.

Videorecept na pečená krůtí stehna na rajčatech, šalotce, česneku a tymiánu

Lahodná pečená krůtí stehna na rajčatech, šalotce, česneku a tymiánu
Autor: cooky.cz

Zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest