Pokud hledáte pokrm, který vás oslní svou jednoduchostí, plností chutí a neodolatelnou vůní, tak vyzkoušejte tento pokrm. Pečená krůtí stehna na rajčatech s tymiánem a šalotkami, jsou dobrou volbou pro rodinné obědy, či na slavnostní okamžiky. Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat pouze jeden kastrol/pekáč/hlubší pánev. Toto nádobí musí být vhodné, jak do trouby, tak na varnou plochu.
Není nic lepšího doma cítit vůni pečícího se masa
Vůně masa, která se line z trouby a zaplní celý váš dům. Krůtí stehna na rajčatech s karamelizovanými šalotkami a česnekem, okořeněné tymiánem, to vytváří dokonalou kulinářskou symfonii. Tento pokrm vás nejen potěší svou lahodností, ale také jednoduchostí přípravy, která zaručeně potěší každého domácího kuchaře/kuchařku.
Tento pokrm zanechá nezapomenutelný dojem na vašich blízkých a uvidíte, že rádi ho zařadíte na svůj rodinný jídelníček. Jako dokonalou přílohu k tomuto pokrmu doporučujeme bramborovou kaši. Můžete využít i jiné přílohy, ale u nás jednoznačně vede kaše.
Recept na Pečená krůtí stehna na rajčatech s tymiánem
Uvedené množství je určeno pro 4 osoby, délka přípravy je 15 minut, délka pečení 2 hodiny.
Potřebné suroviny
- 2ks krůtích stehen
- 4-6 šalotek, nakrájené na měsíčky
- 5 stroužků česneku, na plátky nakrájené
- 400 ml vývaru
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lístky bobkového koření
- 1 konzervované rajčata
- sůl na dochucení
- cukr nebo kečup na doslazení, pokud máte raději sladší chutě – volitelné
Postup přípravy
1. Nejprve si připravíme šalotky (očistíme a nakrájíme na větší měsíčky), česnek (očistíme a nakrájíme na plátky).
2. Krůtí stehna osolíme ze všech stran a okořeníme tymiánem.
3. V nádobě, kterou budete moci použít i do trouby, rozehřejeme olivový olej. My použili litinovou pánev. Zprudka krůtí stehna orestujeme ze všech stran a následně vyndáme z pánve.
4. Ve stejné pánvi orestujeme šalotku, aby jemně zkaramelizovala, to bude trvat cca 8 minut. Následně přidáme česnek a jakmile se česnek rozvoní, dáme do pánve konzervované rajčata. Jakmile se rajčata povaří zalijeme vše vývarem a přidáme 2 bobkové listy. My máme raději sladší verzi, takže přidáme 2 lžíce kečupu, ale můžete vynechat, pokud máte raději nakyslejší chutě.
5. Jakmile se vše probublá vložíme zpět do pánve krůtí stehna a takto všechno dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Takto pečeme přikryté pokličkou asi 30 minut. Po uplynuté době snížím teplotu na 160 stupňů a peču dalších 60 minut, asi 40 minut před závěrem pečení sundáme pokličku a pečeme bez pokličky.
6. Jakmile uplyne čas máme hotovo a můžeme podávat buď s bramborovou kaší nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou.
Nechte si chutnat.
Tipy na závěr:
Pokud nemáte krůtí stehna, můžete tento recept vyzkoušet i s kuřecími stehny nebo králičím masem.