Tento jednoduchý a snadný pokrm můžete vykouzlit kdykoliv, když nevíte co k obědu a v mrazáku se vám povalují nějaké ty kuřecí paličky. Jídlo je velice chutné, vhodné i pro naše nejmenší a uvaříte jej velice snadno a rychle. No a lahodný a lehký rodinný obídek je na světě.
Kuřecí paličky, stehýnka, křidélka, ale i celé kuře se připravuje na stovky způsobů a je to velice variabilní a lehké masíčko. Zda jej připravíte na způsob kachny s knedlíky a zelím nebo na způsob kuřecí rolády či kuřecích řízků s bramborovou kaší anebo na sladko v medové marinádě, vždycky si najde své oblíbence. Vždyť kuřecí maso je vlastně jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších druhů masa na světě. Důvodem je jeho jemná chuť, vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuků.
Recept na pečené kuřecí paličky podávané na zeleninovém lůžku se žampiony
Ingredience potřebné na přípravu lehkého a lahodného obídku z kuřátka, žampionů a zeleniny
Kuřecí paličky
- 8 kuřecích paliček
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- 2 prolisované stroužky česneku
- sůl a růžový pepř podle chuti
Zeleninové lůžko
- 2 velké mrkve
- 1 červená papríka
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř dle chuti
- 200 g žampionů na dopečení k masu
Šťouchané brambory s cibulkou
- 800 g brambor
- 2 červené cibule
- 2 lžíce másla
- 50 ml teplého mléka
- sůl a pepř dle chuti
- zelená cibulka nebo petrželka na ozdobu
Postup přípravy
1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Okořeníme veškerým kořením poklademe plátky másla, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme do změknutí masa. Ke konci odkryjeme, posypeme žampiony a dopečeme odkryté do křupava.
2. Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo kostičky (může být libovolná), dochutíme solí a pepřem a dusíme na másle a cibulce do změknutí.
3. Brambory oloupeme, umyjeme, pokrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě anebo v páře do měkka.
Medová křídla z trouby s BBQ
4. Zatím cibuli očistíme nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle do zlatova.
5. Uvařené brambory zcedíme, přidáme máslo a teplé mléko, a rozšťoucháme je nejlépe vidličkou.
6. Vmícháme restovanou cibuli, osolíme a opepříme a ozdobíme zelenou cibulkou nebo petrželkou.
Servírování
Hotový pokrm servírujeme tak, že na talíř umístíme šťouchané brambory, na ně dáme dušenou zeleninu, upečenou kuřecí paličku a žampiony.
Šťavnatá citronová kuřecí stehna s voňavými bramborami a marinádou
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI