Tento jednoduchý a snadný pokrm můžete vykouzlit kdykoliv, když nevíte co k obědu a v mrazáku se vám povalují nějaké ty kuřecí paličky. Jídlo je velice chutné, vhodné i pro naše nejmenší a uvaříte jej velice snadno a rychle. No a lahodný a lehký rodinný obídek je na světě.

Kuřecí paličky, stehýnka, křidélka, ale i celé kuře se připravuje na stovky způsobů a je to velice variabilní a lehké masíčko. Zda jej připravíte na způsob kachny s knedlíky a zelím nebo na způsob kuřecí rolády či kuřecích řízků s bramborovou kaší anebo na sladko v medové marinádě, vždycky si najde své oblíbence. Vždyť kuřecí maso je vlastně jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších druhů masa na světě. Důvodem je jeho jemná chuť, vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuků.

Recept na pečené kuřecí paličky podávané na zeleninovém lůžku se žampiony

Ingredience potřebné na přípravu lehkého a lahodného obídku z kuřátka, žampionů a zeleniny

Kuřecí paličky

  • 8 kuřecích paliček
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl a růžový pepř podle chuti

Zeleninové lůžko

  • 2 velké mrkve
  • 1 červená papríka
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • 200 g žampionů na dopečení k masu

Šťouchané brambory s cibulkou

  • 800 g brambor
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml teplého mléka
  • sůl a pepř dle chuti
  • zelená cibulka nebo petrželka na ozdobu

Postup přípravy

Obrázek receptu na Pečené kuřecí paličky podávané na zeleninovém lůžku se žampiony a šťouchanými brambory s cibulkou
Foto: cooky.cz, Recept na Pečené kuřecí paličky podávané na zeleninovém lůžku se žampiony a šťouchanými brambory s cibulkou

1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Okořeníme veškerým kořením poklademe plátky másla, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme do změknutí masa. Ke konci odkryjeme, posypeme žampiony a dopečeme odkryté do křupava.

2. Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo kostičky (může být libovolná), dochutíme solí a pepřem a dusíme na másle a cibulce do změknutí.

3. Brambory oloupeme, umyjeme, pokrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě anebo v páře do měkka.

Obrázek receptu na medová křídla z trouby s BBQ.

Medová křídla z trouby s BBQ

4. Zatím cibuli očistíme nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle do zlatova.

5. Uvařené brambory zcedíme, přidáme máslo a teplé mléko, a rozšťoucháme je nejlépe vidličkou.

6. Vmícháme restovanou cibuli, osolíme a opepříme a ozdobíme zelenou cibulkou nebo petrželkou.

Jako přílohu připravíme šťouchané brambory.
Foto: cooky.cz, Jako přílohu připravíme šťouchané brambory.

Servírování

Hotový pokrm servírujeme tak, že na talíř umístíme šťouchané brambory, na ně dáme dušenou zeleninu, upečenou kuřecí paličku a žampiony.

Recept na lahodná kuřecí stehna s bramborem a citronem

Šťavnatá citronová kuřecí stehna s voňavými bramborami a marinádou

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest