Jakmile vám někdo naservíruje pečené koleno, jedná se obvykle o domácí chod nebo restaurační zařízení rustikálnějšího charakteru. Vůně masa, které se nejprve pomalu vaří s aromatickým kořením a pak se ještě peče s cibulí a špekem, vás zaručeně přenese do kuchyně vašich prarodičů nebo venkovských hospod, kde podobné pokrmy bývají středobodem hostiny.
A co by to bylo za takový pokrm bez poctivé bramborové kaše? I když recept kaši explicitně neuvádí, její přítomnost je v názvu zcela zásadní. Nejlépe chutná s trochou másla, mléka a špetkou muškátového oříšku. Její jemnost a krémovitost krásně vyváží výraznost uzeného masa i omáčky. Recept na dokonalou bramborovou kaši zde!
Recept na pečené uzené koleno
Ingredience pro přípravu
- 1 uzené koleno
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 cibule
- kořenová zelenina
- 3 stroužky česneku
Šťáva k masu:
- 70 g špeku
- hrst nakrájené kořenové zeleniny
- lžíce studeného másla
Postup přípravy pečeného uzeného kolene
1. Všechny ingredience na koleno dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme koleno do měkka.
2. Koleno vyjmeme a nakrájíme.
3. Na pánvi rozškvaříme kostičky špeku, přidáme cibuli, zeleninu a restujeme za občasného míchání, dokud cibule neztmavne. Hlavně cibuli nepřipálit.
4. Do pekáčku poskládáme nakrájené koleno, přidáme vše z pánve, podlijeme vývarem z kolena a dáme do trouby upéct asi na 30 minut.
5. Pak maso vyjmeme, výpek dáme do mixovací nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme.
6. Vlijeme do malého kastrůlku a pokud je třeba trošku rozředíme vývarem a prohřejeme, odstavíme a do horké šťávy vmícháme kousek studeného másla.
Závěr
Pečené uzené koleno je jako pokrm starší, než sám čas. Tedy alespoň takto by to nazval můj dědeček. To, že se jídlo dochovalo do dnešní doby, mluví samo za sebe. S poctivou bramborovou kaší se nebudete muset ohlížet na typ hostů v případě slavnostní chvíle, protože si pochutná každý!

Pomalé koleno pod pivní glazurou s kořeněným zeleninovým lůžkem – pokrm pro opravdové jedlíky

Lahodné vepřové koleno pečené v troubě
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI