5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Často se o pečeném králíkovi říká, že je vysušený a má málo masa. Tak ten náš rozhodně vysušený není :-). Recept na pečeného králíka s vepřovým bůčkem je skvělou volbou pro milovníky tradičních jídel. Kombinace králičího masa, které je jemné a šťavnaté, s bohatou chutí vepřového bůčku, přináší do každé domácnosti kus opravdové pohody. Tato kombinace nejenže zajišťuje šťavnatost králičího masa, ale také dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť vepřového bůčku. Příprava začíná očištěním a osušením králíka, který je poté potřen česnekem a solí. Vepřový bůček, nakrájený na silné kousky, tvoří základ v pekáči spolu s plátky cibule. Králíka peču s poklicí a občas přeliji vodou, následně výpekem. Tím zajistím, že maso zůstane šťavnaté.

Během pečení, které trvá dvě až dvě a půl hodiny, nezapomínejte pravidelně podlévá vznikající šťávou. Po po upečení podávám obvykle s bramborovými knedlíky a špenátem. Místo bramborových knedlíků občas použiji orestované domácí bramborové noky – to je pak opravdová pochoutka.

TIP: prohlédněte si recepty na bramborové knedlíky

Jak dále vylepšit recept na pečeného králíka

  • Víno: Místo vody můžete použít suché bílé víno, které dodá pokrmu jemnou kyselost.
  • Kořenová zelenina: Přidejte k cibuli také nakrájenou mrkev nebo celer.
  • Grilování: Na posledních 10 minut pečení zvyšte teplotu trouby nebo použijte gril, abyste dosáhli křupavé kůrky.
  • Podávání s omáčkou: Výpek z masa můžete zredukovat s trochou smetany nebo hořčice.
  • Česnekové máslo: Před podáváním potřete maso kouskem česnekového másla.
Pečený králík s bůčkem, domácím bramborový knedlíkem a špenátem

Recept na pečeného králíka s bůčkem, špenátem a bramborovým knedlíkem nebo noky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 2 hodiny 30 minut
Celkový čas 3 hodiny
Porcí 4 porce
Tradiční pečený králík s vepřovým bůčkem je lahodné jídlo, které snadno připravíte na slavnostní stůl

Potřebné vybavení

  • Zapékací mísa s pokličkou
  • Pekáč

Suroviny

  • 1 celý králík (cca 2,5-3 kg)
  • 450 gramů vepřového bůčku bez kůže
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ polévkové lžíce soli
  • 120-180 mililitrů vody

Postup 

  • Králíka důkladně očistěte, opláchněte a osušte.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek nasekejte nadrobno.
  • Vepřový bůček nakrájejte na kousky a osolte.
  • Králíka potřete po celém těle česnekem a solí.
  • Do zapékací mísy naskládejte kousky vepřového bůčku a navrch cibuli.
  • Položte králíka na připravený základ a přidejte vodu.
    Pečený králík - Příprava masa

    Příprava masa na pečení

  • Přikryjte mísu pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 170 °C.
  • Pečte zakryté 1 hodinu, poté sejměte pokličku.
  • Pokračujte v pečení dalších 60-90 minut, přičemž každých 10-15 minut maso polévejte šťávou.
    Pečený králík - v pekáči

    Pekáč s hotovým králíkem

  • Po upečení nechte králíka odpočinout několik minut před podáváním.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 400 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bramborové knedlíky, bramborové noky, domácí noky, králík, pečený králík, Špenát, vepřový bůček, výpek
Nejlepší recept roku


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest