Často se o pečeném králíkovi říká, že je vysušený a má málo masa. Tak ten náš rozhodně vysušený není :-). Recept na pečeného králíka s vepřovým bůčkem je skvělou volbou pro milovníky tradičních jídel. Kombinace králičího masa, které je jemné a šťavnaté, s bohatou chutí vepřového bůčku, přináší do každé domácnosti kus opravdové pohody. Tato kombinace nejenže zajišťuje šťavnatost králičího masa, ale také dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť vepřového bůčku. Příprava začíná očištěním a osušením králíka, který je poté potřen česnekem a solí. Vepřový bůček, nakrájený na silné kousky, tvoří základ v pekáči spolu s plátky cibule. Králíka peču s poklicí a občas přeliji vodou, následně výpekem. Tím zajistím, že maso zůstane šťavnaté.
Během pečení, které trvá dvě až dvě a půl hodiny, nezapomínejte pravidelně podlévá vznikající šťávou. Po po upečení podávám obvykle s bramborovými knedlíky a špenátem. Místo bramborových knedlíků občas použiji orestované domácí bramborové noky – to je pak opravdová pochoutka.
TIP: prohlédněte si recepty na bramborové knedlíky
Jak dále vylepšit recept na pečeného králíka
- Víno: Místo vody můžete použít suché bílé víno, které dodá pokrmu jemnou kyselost.
- Kořenová zelenina: Přidejte k cibuli také nakrájenou mrkev nebo celer.
- Grilování: Na posledních 10 minut pečení zvyšte teplotu trouby nebo použijte gril, abyste dosáhli křupavé kůrky.
- Podávání s omáčkou: Výpek z masa můžete zredukovat s trochou smetany nebo hořčice.
- Česnekové máslo: Před podáváním potřete maso kouskem česnekového másla.
Recept na pečeného králíka s bůčkem, špenátem a bramborovým knedlíkem nebo noky
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa s pokličkou
- Pekáč
Suroviny
- 1 celý králík (cca 2,5-3 kg)
- 450 gramů vepřového bůčku bez kůže
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- ½ polévkové lžíce soli
- 120-180 mililitrů vody
Postup
- Králíka důkladně očistěte, opláchněte a osušte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek nasekejte nadrobno.
- Vepřový bůček nakrájejte na kousky a osolte.
- Králíka potřete po celém těle česnekem a solí.
- Do zapékací mísy naskládejte kousky vepřového bůčku a navrch cibuli.
- Položte králíka na připravený základ a přidejte vodu.
Příprava masa na pečení
- Přikryjte mísu pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 170 °C.
- Pečte zakryté 1 hodinu, poté sejměte pokličku.
- Pokračujte v pečení dalších 60-90 minut, přičemž každých 10-15 minut maso polévejte šťávou.
Pekáč s hotovým králíkem
- Po upečení nechte králíka odpočinout několik minut před podáváním.