Míváte svoji odrůdu okurek, nebo si je kupujete na trhu a rádi si je hlavně zavařujete? Řiďte se tímto nadčasovým receptem a výsledek vás mile překvapí. Okurky obecně patří mezi neoblíbenější zavařeniny k hlavnímu chodu, takže se vyplatí připravit ty nejlepší. Každá hospodyňka ví, že do zavařených okurek patří hlavně kopr, křen a česnek. Ale tato skvělá a zdravá zelenina má mnohem větší potenciál na rozšíření spektra chutí. Pár ingrediencí navíc a zamilujete se do nich tak, že vám na zimu nic nezbyde.
Recept na perfektní nakládané okurky
Ingredience pro přípravu
- 1 kg okurek
- 5 stroužků česneku
- 1 kořen křenu
- 2 listy křenu
- 2 snítky kopru
- několik lístků rybízu
- několik lístků třešně
- 1,5 l vody
- 1 lžíce soli
Postup přípravy
1. Všechny okurky s řádně umyjeme a listy křenu, rybízu a třešně vložíme do sterilizované sklenice.
2. Do sklenice přidáme také 2 stroužky česneku a kořen křenu.
3. Nyní do sklenice natěsnáme okurky a navrch uložíme kopr.
4. Vodu ve velkém hrnci ohřejeme, ale nesmí se vařit.
5. Horkou vodu osolíme a mícháme do rozpuštění.
6. Lák nalejeme do sklenic na okurky a sklenice pevně uzavřeme.
7. Sklenice s okurkami skladujeme na tmavém a chladném místě.
Nakládané okurky historicky a ve zkratce
Nejstarší záznamy o nakládaných okurkách pochází ze starověké Mezopotámie z roku přibližně 2400 př. n. l., kdy byl k naložení okurek používaný silný roztok. Podle legendy byly také nakládané okurky oblíbené u královny Kleopatry ve starověkém Egyptě. V tom stejném období již Řekové věřili v silně léčivé vlastnosti okurek v láku, dokonce o nich napsal Hippokratés. Římané se z menším odstupem dovzdělali a naučili se nakládat okurky právě od Řeků. Běžnou součástí domácího stolování se staly nakládané okurky během středověku.