Míváte svoji odrůdu okurek, nebo si je kupujete na trhu a rádi si je hlavně zavařujete? Řiďte se tímto nadčasovým receptem a výsledek vás mile překvapí. Okurky obecně patří mezi neoblíbenější zavařeniny k hlavnímu chodu, takže se vyplatí připravit ty nejlepší. Každá hospodyňka ví, že do zavařených okurek patří hlavně kopr, křen a česnek. Ale tato skvělá a zdravá zelenina má mnohem větší potenciál na rozšíření spektra chutí. Pár ingrediencí navíc a zamilujete se do nich tak, že vám na zimu nic nezbyde.

Recept na perfektní nakládané okurky

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg okurek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kořen křenu
  • 2 listy křenu
  • 2 snítky kopru
  • několik lístků rybízu
  • několik lístků třešně
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce soli

Postup přípravy

1. Všechny okurky s řádně umyjeme a listy křenu, rybízu a třešně vložíme do sterilizované sklenice.

2. Do sklenice přidáme také 2 stroužky česneku a kořen křenu.

3. Nyní do sklenice natěsnáme okurky a navrch uložíme kopr.

4. Vodu ve velkém hrnci ohřejeme, ale nesmí se vařit.

5. Horkou vodu osolíme a mícháme do rozpuštění.

6. Lák nalejeme do sklenic na okurky a sklenice pevně uzavřeme.

7. Sklenice s okurkami skladujeme na tmavém a chladném místě.

Nakládané okurky.
Zdroj obrázku: smakosze, Nakládané okurky.

Nakládané okurky historicky a ve zkratce

Nejstarší záznamy o nakládaných okurkách pochází ze starověké Mezopotámie z roku přibližně 2400 př. n. l., kdy byl k naložení okurek používaný silný roztok. Podle legendy byly také nakládané okurky oblíbené u královny Kleopatry ve starověkém Egyptě. V tom stejném období již Řekové věřili v silně léčivé vlastnosti okurek v láku, dokonce o nich napsal Hippokratés. Římané se z menším odstupem dovzdělali a naučili se nakládat okurky právě od Řeků. Běžnou součástí domácího stolování se staly nakládané okurky během středověku.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest