Tak právě taková je buchta, které říkáme perník. Jednoduchá, rychlá, bez náročných surovin, ale skvělá k čaji, kávě, či hrnku mléka, i jako část svačiny dětem do školy. Dnes přeci většina dětí má svoje boxíky na sváču a chtějí je mít naplněné a hlavně různorodé. Znám to podle našich vnuček, které chodí na první stupeň základní školy. Boxík je pro ně jedna z nejdůležitějších věcí, ne-li ta nejdůležitější věc v batohu.
No a perníková buchta vám vydrží při dobrém skladování – v uzavřené nádobě, aby nevyschla i několik dní. Je vláčná, měkká, příjemně sladká a navíc i trochu kořeněná, co jí přidává na exotice. A děti jí milují hlavně pro její jednoduchost. Aspoň ty naše mají rádi koláče a buchty, které obsahují jedno těsto a ony vidí, co v tom koláči vlastně je. A taky se můžou v pohodě zúčastnit jeho přípravy.
Recept na perníkovou buchtu
Ingredience nezbytné na přípravu perníkové buchty, kterou milují nejen děti
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku cukru
- 1 čokoládový pudink
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 3 lžíce povidel nebo marmelády
- 1 lžička skořice
Jak připravuji perník – postup přípravy perníku

1. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny a v druhé všechny tekuté.
2. Tekuté suroviny nalijeme do misky se sypkými surovinami a řádné promícháme.
3. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem, kdo chce, může dát pečící papír, ale je mu ta trochu začínám vyhýbat, i když v některých případech je dost nenahraditelný.
4. Těsto vylijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.

Tipy a zajímavosti
Hotový perník můžeme pouze posypat například kokosem. Výborný je i potřený marmeládou a politý čokoládovou polevou.
Jedna šikovná hospodyňka jej zkusila dát péct do nevyhřáté trouby a zjistila, že perník v průběhu pečení kupodivu krásně vyskočil, je jen na vás zda to taky vyzkoušíte.
 
                Výtečný perníkový závin: Voňavý perník, jak ho (možná) neznáte
 
                 
						
				 
				
						
							