Také milujete pomazánky? Pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších večeří nebo svačinek. Jistě, můžete na stůl dát vajíčko, sýr, máslo, chleba a zeleninu. Ale když to vše spojíte dohromady a lehce okořeníte, uděláte tím rodině mnohem větší radost. Uvidí v tom vaši péči a vás to bude stát jen o málo času navíc. A taková sýrová pomazánka na topinkách, to je teprve pochutnáníčko! S teplým čajem rázem vykouzlíte výbornou a sytou večeři. Pikantní sýrová pomazánka se také perfektně hodí na jednohubky jako slavnostní pohoštění.

Sýrová pomazánka může pokaždé chutnat trochu jinak, podle toho, jaký sýr na její výrobu použijete. Vegetariáni vynechají salám a klidně si na pomazánce mohou pochutnat také. Sýr, vejce i lučina i papriky jsou zdravé, takže sýrová pomazánka zapadá do zdravého jídelníčku. Pomazánky jsou v českých luzích a hájích oblíbené a kdykoli si vzpomenete, najdete mnoho receptů na suroviny, které máte zrovna po ruce.

Recept na pikantní sýrovou pomazánku

Doba přípravy: 20 minut

Co potřebujeme

  • 50 g rostlinného tuku
  • 100 g sýra Lučina
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu (cca 30 g)
  • 100 g balkánského sýra
  • 2 vejce natvrdo
  • 50 g šunkového salámu
  • 100 g čerstvých paprik (kombinace zelené a červené)
  • 60 g sladkokyselých okurek
  • sůl a pepř (podle chuti)

Postup přípravy pomazánky ze sýru, Lučiny a šunkového salámu

1. Vejce uvaříme natvrdo (10 minut). Měkčí žloutek není pro konzistenci pomazánky optimální.

2. Rostlinný tuk (například Rama, Perla) s Lučinou a smetanou nebo jogurtem vyšleháme důkladně do pěny. Je to důležité pro lehkost pomazánky.

3. Vychladlá vejce oloupeme a nastrouháme.

4. Nastrouháme balkánský sýr, nakrájíme šunkový salám, papriky a nakládané okurky nadrobno.

5 .Smícháme s pěnovou směsí, důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Opatrně se solí, abyste pomazánku nepřesolili.

6 .Servírujeme k čerstvému pečivu, k topinkám, na opečených toastech, nebo na jednohubkách.

Jak si zpestřit pomazánku

  • Chcete-li o něco zdravější verzi, vyměňte šunkový salám za kvalitní šunku.
  • Přidáním jarní cibulky nebo pažitky docílíte lehčí a svěžejší chuti.
  • Místo balkánského sýra můžete použít Nivu pro výraznější chuť. Máte-li rádi aromatické sýry a pomazánky, zvolte kozí sýr.
Obrázek k receptu: Zdravá a chutná pomazánka nejen na chlebíčky: Okurka v kombinaci s humusem!

Zdravá a chutná pomazánka nejen na chlebíčky: Netradiční spojení kyselých okurek a hummusu

Obrázek receptu na sýrovo-česnekovou pomazánku s pestem z medvědího česneku.

Sýrovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest