Pokud rádi pečete dobroty pro svoji rodinu nebo pro hosty na případných oslavách, jistě stojí za zvážení zkusit naše plněné zákusky z piškotového těsta a s čokoládovou polevou. Uděláte dojem doma i na narozeninové oslavě nebo svatbě.
Vzdušné těsto a kvalitní čokoládová poleva jsou důležitým prvkem u těchto luxusních banánků s lahodnou krémovou náplní. Na polevu doporučujeme použít kvalitní hořké kakao, které bude skvěle korespondovat se sladkým krémem uvnitř zákusků.
Recept na plněné piškotové banánky s čokoládovou polevou
Potřebné vybavení
- 1 Plech
- 2 mísy
- 1 Hrnec
- Mixér
Suroviny
Ingredience na těsto
- 2 ks Vejce
- 80 g Mouky
- 40 ml Mléka
- 40 g Másla
- 40 ml Vody
- Špetka soli
Ingredience na krémovou náplň
- 140 g Másla
- 90 g Cukru
- 70 ml Mléka
- 4 g Vanilkového cukru
- 1 ks Žloutek
Ingredience na polevu
- 3 lžíce Kakaa
- 4 lžíce Cukru
- 2 lžíce Zakysané smetany
- 60 g Másla
- 30 ml Vody
- 1 lžička Želatiny
Postup
Příprava těsta
- Do hrnce dáme mléko, vodu nakrájené máslo a špetku soli.
- Dáme na sporák a jakmile se máslo rozpustí přivedeme směs k varu.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Mírně ztlumíme a vaříme asi 2 minuty.
- Hrnec stáhneme z ohně a necháme cca 5 minut vychladnout.
- V míse rozšleháme vidličkou vejce.
- Těsto dáme z hrnce do mísy a postupně přidáváme rozšlehaná vejce.
- Vše velmi dobře promícháme stěrkou, aby nám vzniklo hladké těsto.
- Těsto dáme do sáčku s 1,5 cm dírou na konci, jako když zdobíme perníčky.
- Dáme si předehřát troubu na 200°C.
- Plech si vymažeme máslem a posypeme trochu moukou.
- S těstem v sáčku vytvoříme na plechu přibližně 13 cm dlouhé banánky, které na koncích prsty namočenými ve vodě ručně zakončíme.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C na 20 minut.
- Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dalších 15 minut.
- Během pečení neotvíráme troubu!
- Vyndáme z trouby a dáme chladnout.
Příprava krému
- V hrnci si vyšleháme žloutek.
- Přidáme mléko a rozšleháme do hladké hmoty.
- Přidáme cukr a vanilkový cukr. Dáme vařit.
- Jakmile dosáhneme bodu varu, vaříme asi 5 minut.
- Přelejeme do misky a dáme chladnout.
- Po vychladnutí by měla být směs hustá.
- V misce si mixérem šleháme máslo o pokojové teplotě přibližně 5 minut.
- K máslu přidáváme po 1 lžíci uvařené směsi a stále šleháme.
- Z každého banánku uřízneme konec a každý kus naplníme pomocí sáčku nebo lžičky krémem.
- Dáme do lednice.
Příprava polevy
- Želatinu zalijeme vodou a necháme pracovat.
- Rozpustíme si máslo a přidáme kakao, cukr a smetanu.
- Dáme na sporák a za stálého míchání metličkou přivedeme k varu.
- Sundáme ze sporáku a přidáme želatinu.
- Promícháme a dáme vychladnout.
- Polevu scedíme pomocí sítka na talíř.
- Každý banánek ponoříme z jedné strany do polevy a přebytek střeseme.
- Dáme ztuhnout do chladničky na 1 hodinu.