Tyto mini piškotové dortíčky jsou velmi oblíbené sladké pokušení, které se skvěle hodí k různým příležitostem. Jsou strukturované a tím pádem jednoduché k přípravě. Jsou složené vlastně jenom z piškotového korpusu, jemného krému, marmelády a kompotovaných broskví.

Přestože jsou ingredience a složky dezertu velmi prosté, kombinace chutí je neodolatelná. Navíc mini rozměry dortíčků jsou ideální pro slavnostní příležitosti, večírky a jiné události, kde se nachází více lidí. Každý si prostě vezme svůj kousek a nemusí se nijak omezovat.

Recept na piškotové dortíčky

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu 8 dortíčků

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce horké vody
  • 3 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje

Krém:

  • 750 ml mléka
  • 2 a půl sáčku vanilkového pudinku
  • cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rumu
  • 250 g tvarohu v kostce
  • domácí zavařenina / marmeláda

Zdobení:

  • 1 velký kompot broskví (necháme dobře okapat)
  • čokoláda na ozdoby nebo hotové čokoládové dekorace

Postup přípravy dortíků

1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme horkou vod , olej a postupně vmícháváme mouku.

2. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetkou soli a těsto vlijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček.

3. Vložíme do předehřáté formy a pečeme na 180 – 190°C asi 35 minut podle typu trouby.

4. Mléko smícháme s pudinkovým práškem, přidáme cukr a za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, uvaříme hustý pudink.

Dezert Pavlova připravovaný doma

Podívejte se s námi na tajemství Dezertu Pavlova – Proč si ho zamiluje každý?

5. Necháme vychladnout a přidáme kostku tvarohu, rum, cukr a vanilkové aroma. Ušleháme spolu dohladka.

6. Vychladlý piškot nakrájíme na dílky a kompletujeme vždy dva na sebe, jeden dílek vždy potřeme zavařeninou a nastříkáme krémem, přiklopíme druhým dílkem piškotu a znovu nastříkáme krémem.

7. Ozdobíme půlkou broskve a čokoládovou dekorací. Čokoládové ozdoby můžeme použít kupované nebo si je doma vyrobíme jednoduše sami – Rozehřejeme si čokoládu a dáme do tvořítka s malou dírkou a na pečící papír stříkáme tvary podle své fantazie.

Kompotované broskve.
Foto: freepik.com, Kompotované broskve.

Zajímavost o piškotovém těstě

Piškotové těsto je jedním z nejlehčích druhů těsta, jelikož neobsahuje máslo ani olej. Základ tvoří vyšlehaná vejce. Těsto vzniklo v Itálii v 16. století a připravili ho překvapivě pro španělský královský dvůr. Během let si piškotové oblíbili všichni cukráři po celém světě a je základem nespočtu dezertů.

Obrázek receptu na Kokosový sen na plechu nazývaný i Rafaelo řezy

Kokosový sen na plechu nazývaný i rafaelo řezy

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest