Tyto mini piškotové dortíčky jsou velmi oblíbené sladké pokušení, které se skvěle hodí k různým příležitostem. Jsou strukturované a tím pádem jednoduché k přípravě. Jsou složené vlastně jenom z piškotového korpusu, jemného krému, marmelády a kompotovaných broskví.
Přestože jsou ingredience a složky dezertu velmi prosté, kombinace chutí je neodolatelná. Navíc mini rozměry dortíčků jsou ideální pro slavnostní příležitosti, večírky a jiné události, kde se nachází více lidí. Každý si prostě vezme svůj kousek a nemusí se nijak omezovat.
Recept na piškotové dortíčky
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu 8 dortíčků
Těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 4 lžíce horké vody
- 3 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
Krém:
- 750 ml mléka
- 2 a půl sáčku vanilkového pudinku
- cukr dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce rumu
- 250 g tvarohu v kostce
- domácí zavařenina / marmeláda
Zdobení:
- 1 velký kompot broskví (necháme dobře okapat)
- čokoláda na ozdoby nebo hotové čokoládové dekorace
Postup přípravy dortíků
1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme horkou vod , olej a postupně vmícháváme mouku.
2. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetkou soli a těsto vlijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček.
3. Vložíme do předehřáté formy a pečeme na 180 – 190°C asi 35 minut podle typu trouby.
4. Mléko smícháme s pudinkovým práškem, přidáme cukr a za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, uvaříme hustý pudink.

Podívejte se s námi na tajemství Dezertu Pavlova – Proč si ho zamiluje každý?
5. Necháme vychladnout a přidáme kostku tvarohu, rum, cukr a vanilkové aroma. Ušleháme spolu dohladka.
6. Vychladlý piškot nakrájíme na dílky a kompletujeme vždy dva na sebe, jeden dílek vždy potřeme zavařeninou a nastříkáme krémem, přiklopíme druhým dílkem piškotu a znovu nastříkáme krémem.
7. Ozdobíme půlkou broskve a čokoládovou dekorací. Čokoládové ozdoby můžeme použít kupované nebo si je doma vyrobíme jednoduše sami – Rozehřejeme si čokoládu a dáme do tvořítka s malou dírkou a na pečící papír stříkáme tvary podle své fantazie.
Zajímavost o piškotovém těstě
Piškotové těsto je jedním z nejlehčích druhů těsta, jelikož neobsahuje máslo ani olej. Základ tvoří vyšlehaná vejce. Těsto vzniklo v Itálii v 16. století a připravili ho překvapivě pro španělský královský dvůr. Během let si piškotové oblíbili všichni cukráři po celém světě a je základem nespočtu dezertů.

Kokosový sen na plechu nazývaný i rafaelo řezy
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI