Pomerančový džus do piškotového zákusku? Ale jistě! Korpusu dodává osvěžující ovocný nádech a jemnou vláčnost. Jeho příjemná navinulost doplňuje chuť ostatních surovin a pomáhá korpus udržet krásně nadýchaný. Dodá také lákavou okrovou až oranžovou barvu. Sáhnete-li po kvalitním džusu bez přidaného cukru (ideální je samozřejmě domácí z čerstvě vymačkaných plodů), dostanete tím do jídla také notnou dávku vitaminu C a antioxidantů, čímž prospějete své imunitě.
Pomerančový krém: Ideální pro letní svěžest
Džus v krému působí jako příjemně osvěžující složka, v kombinaci s kukuřičným škrobem a cukrem vytváří krásně sametovou strukturu. Díky škrobu krém dobře drží při krájení, cukr v kombinaci s pomerančovým džusem dodávají příjemnou sladkokyselost. Výsledný dezert je tedy nejen efektní „na oko“, ale také chuťově vynikající, nepřeslazený, svěží, navíc působí vzdušně a lehce. Díky domácí přípravě navíc máte kontrolu nad ingrediencemi, můžete si tedy i džus vyrobit sami, případně vybrat opravdu kvalitní.
Ingredience na korpus:
- Cukr krystal – 150 g;
- Vanilkový cukr – 8 g;
- Olej – 80 ml;
- Pomerančový džus – 90 ml;
- Hladká mouka – 200 g;
- Kypřicí prášek – 15 g;
- Vejce – 3 ks;
- Sůl – špetka.
Ingredience na krém:
- Cukr krystal – 2 polévkové lžíce;
- Kukuřičný škrob – 2 polévkové lžíce;
- Pomerančový džus – 250 ml.
Postup přípravy osvěžující piškotového zákusku z džusu:
- V míse rozšlehejte do pěny vejce se špetkou soli a krystalovým cukrem.
- Do vzniklé směsi vlijte olej a pomerančový džus.
- Přisypte vanilkový cukr a promíchejte metličkou.
- Mouku smíchanou s kypřicím práškem prosejte do směsi.
- Míchejte, až vznikne hladké kompaktní těsto.
- Nalijte jej do zapékací mísy (můžete ji vystlat pečicím papírem, případně vymastit a vysypat hrubou moukou).
- Pečte 30–35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Po upečení nechte korpus vychladnout, poté jej podélně překrojte.
- Cukr, kukuřičný škrob a pomerančovou šťávu důkladně promíchejte v hrnci.
- Ploténku zapněte na mírný plamen, směs v hrnci stále míchejte, až bude dokonale krémová.

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí
- Vzniklý krém nalijte na spodní vrstvu korpusu a rozetřete jej. Poté přikryjte druhou polovinou korpusu.
- Vršek můžete posypat moučkovým cukrem.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Letní vitrína vzpomínek: Jahodová buchta s tvarohovo smetanovým krémem a želatinou z vitacitu
