Plněné bramborové knedlíky s poctivou masovou směsí z uzeného masa, jsou srdcem české tradiční kuchyně. Když knedlíky spojíme s krémovým kysaným zelím, vzniká potěší nejen pro naše chuťové buňky, ale také nostalgické vzpomínky na dětství a pocit domova. Připravte si plněné knedlíky jako skvělou volbu na tradiční české jídlo v plné kráse.
Začneme přípravou masové náplně, kdy nakrájíte uzené maso na malé kostičky a orestujete ho s cibulí na sádle. Náplň necháme trošku vychladnout. Potom se pustíme do přípravy krémového kysaného zelí. Vařit jej budeme s cibulí a cukrem, dokud nezíská krémovou konzistenci. Každý si samozřejmě může zelí připravit podle sebe, ale já ho mám ráda právě takto. Pro přípravu těsta na knedle uvaříme brambory ve slupce. Necháme je vychladnout, oloupeme a poté nastrouháme. Z nastrouhaných brambor, mouky, smetany, vajec a soli vytvoříme bramborové těsto. Těsto rozdělíme na kousky a začneme plnit masovou náplní. Knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě a podáváme je s krémovým kysaným zelím. Nesmí chybět osmažené cibulové kroužky a petrželka jako zdobení.
Recept na plněné bramborové knedlíky s masovou náplní
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu knedlíků:
- 800 gramů brambor (uvařených ve slupce)
- 2 hrnky mouky
- ⅔ šálku smetany
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
Ingredience potřebné na přípravu zelí:
- 700 gramů kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
- 1 ½ polévková lžíce cukru
- 1 ½ polévková lžíce mouky
Ingredience potřebné na přípravu náplně:
- 200 gramů uzeného masa
- 1 cibule
- ½ lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
- smažené cibulové kroužky
- snítka petrželky
Postup
- Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
- Na pánvi rozehřejte sádlo na středně vysokém ohni a restujte cibuli dozlatova, nezapomeňte míchat.
- Přidejte uzené maso a opékejte další tři minuty, poté směs přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Sceďte kysané zelí, ale neproplachujte ho.
- Zelí vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni půl hodiny.
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
- Na pánvi rozehřejte sádlo na středně vysokém ohni a restujte cibuli dozlatova.
- Přidejte cukr, zamíchejte a nechte ho rozpustit.
- Přidejte uvařené kysané zelí a trochu vody z vaření zelí.
Foto: cooky.cz, Plněné knedlíky s uzeným masem
- Nasypte mouku na zelí a promíchejte. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte 15-20 minut probublávat.
- V případě potřeby dolaďte chuť solí a/nebo cukrem.
- Uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Do nastrouhaných brambor přidejte mouku, smetanu, vejce a sůl. Vypracujte těsto, které bude tuhé, ale hladké.
- Těsto vytvarujte do válce a nakrájejte na stejné kousky. Z každého kousku vytvořte placičku, do středu vložte lžíci masové náplně a knedlík uzavřete.
Foto: cooky.cz, Plněné knedlíky s uzeným masem
- Knedlíky vařte v mírně vroucí osolené vodě 15 minut.
- Vyjměte knedlíky a přendejte do misky.
- Knedlíky podávejte s krémovým kysaným zelím, smaženými cibulovými kroužky a posypané nasekanou petrželkou.
pozn. Částečně upraveno AI
1 komentář
Takže asi takhle. Zelí se nevaří, ale dusí, jen netuším co znamená krémové zelí. Standardně se kysané zelí zahušťuje moukou nebo ještě lépe, nastrouhaným syrovým bramborem.