Neodmyslitelnou součástí českých slavnostních tabulí jsou obložené chlebíčky. A co si budeme povídat, rádi si je někdy dáme i jen tak. Tento dokonalý český vynález má svůj původ v začátku 20. století. Přenesme se na chvilku do Prahy roku 1916: Stojíme na Národní třídě, kde pan Jan Paukert právě otevírá svůj obchod. Právě on je autorem legendárního obloženého chlebíčku s vlašským salátem a šunkou, tedy laskominy, kterou si oblíbil i „tatíček prezident“ T. G. Masaryk nebo později slavný a moudrý herec Jan Werich. Protože ale jsme národem vynalézavým, přišli jsme během let na mnoho variant, kterými lze původní chlebíčky vylepšit a třeba i trochu zmodernizovat.

Pomazánka na chlebíčky: Základ, který dodá chuť

Základem je samozřejmě kvalitní veka a dobrá pomazánka. Právě těch nabízí současná kuchyně opravdu mnoho. Protože si přípravu chceme i zjednodušit, saháme například po taveném sýru. Tento nenápadný pomocník dodá směsi lahodnou chuť i jemnou konzistenci a je dobrým „kamarádem“ pro ostatní suroviny. Víte, že vznikl ještě o „chlup“ dříve než chlebíček? Událo se to koncem 19. století, a kde jinde než ve Švýcarsku. Nechcete-li jej pro výrobu pomazánky použít, můžete sáhnout po sýru čerstvém smetanovém nebo po Lučině: výsledek pak bude lehčí.

Obrázek k receptu: Suroviny „co lednice“ dala, přitom chuť jako z lahůdkářství: skvělá pomazánka na obložené chlebíčky!
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Suroviny „co lednice“ dala, přitom chuť jako z lahůdkářství: skvělá pomazánka na obložené chlebíčky!

Ingredience na domácí chlebíčkovou pomazánku

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Šunkový salám –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Menší cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Tavený sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Majonéza nebo tatarská omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1–2 polévkové lžíce;
  • Plnotučná hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička.

Postup přípravy pomazánky

  • Vejce uvařte natvrdo (doba varu: 10 minut).
  • Poté je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Stejně tak nakrájejte nadrobno salám.
  • Cibuli nakrájejte také na malé kousky.
  • Ve větší míse vyšlehejte do hladkého krému tavený sýr, majonézu (popřípadě tatarskou omáčku) a hořčici.
  • Do vyšlehané směsi přidejte nakrájené suroviny.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Hotovou pomazánku namažte na čerstvou veku.
  • Dle chuti obložte a ozdobte.
  • Tip: Na obložení chlebíčků můžete využít kvalitní šunku, tence nakrájený suchý salám, sýr plátkový nebo i typu camembert. Oblíbená jsou také natvrdo uvařená vejce politá majonézou.
Obrázek receptu na poctivou sýrovo-česnekovou pomazánku z dob ČSSR.

Poctivá sýrovo – česneková pomazánka: Recept z dob ČSSR

Recept na pomazánku ze sleďů.

Toto je recept na nejlepší chlebíčkovou pomazánku, kterou dělám. Smíchám vejce, oblíbenou rybu a pár surovin

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Wikipedie

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest