Neodmyslitelnou součástí českých slavnostních tabulí jsou obložené chlebíčky. A co si budeme povídat, rádi si je někdy dáme i jen tak. Tento dokonalý český vynález má svůj původ v začátku 20. století. Přenesme se na chvilku do Prahy roku 1916: Stojíme na Národní třídě, kde pan Jan Paukert právě otevírá svůj obchod. Právě on je autorem legendárního obloženého chlebíčku s vlašským salátem a šunkou, tedy laskominy, kterou si oblíbil i „tatíček prezident“ T. G. Masaryk nebo později slavný a moudrý herec Jan Werich. Protože ale jsme národem vynalézavým, přišli jsme během let na mnoho variant, kterými lze původní chlebíčky vylepšit a třeba i trochu zmodernizovat.
Pomazánka na chlebíčky: Základ, který dodá chuť
Základem je samozřejmě kvalitní veka a dobrá pomazánka. Právě těch nabízí současná kuchyně opravdu mnoho. Protože si přípravu chceme i zjednodušit, saháme například po taveném sýru. Tento nenápadný pomocník dodá směsi lahodnou chuť i jemnou konzistenci a je dobrým „kamarádem“ pro ostatní suroviny. Víte, že vznikl ještě o „chlup“ dříve než chlebíček? Událo se to koncem 19. století, a kde jinde než ve Švýcarsku. Nechcete-li jej pro výrobu pomazánky použít, můžete sáhnout po sýru čerstvém smetanovém nebo po Lučině: výsledek pak bude lehčí.
Ingredience na domácí chlebíčkovou pomazánku
- Vejce – 2 ks;
- Šunkový salám – 100 g;
- Menší cibule – 1 ks;
- Tavený sýr – 2 ks;
- Majonéza nebo tatarská omáčka – 1–2 polévkové lžíce;
- Plnotučná hořčice – 1 čajová lžička.
Postup přípravy pomazánky
- Vejce uvařte natvrdo (doba varu: 10 minut).
- Poté je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Stejně tak nakrájejte nadrobno salám.
- Cibuli nakrájejte také na malé kousky.
- Ve větší míse vyšlehejte do hladkého krému tavený sýr, majonézu (popřípadě tatarskou omáčku) a hořčici.
- Do vyšlehané směsi přidejte nakrájené suroviny.
- Vše dobře promíchejte.
- Hotovou pomazánku namažte na čerstvou veku.
- Dle chuti obložte a ozdobte.
- Tip: Na obložení chlebíčků můžete využít kvalitní šunku, tence nakrájený suchý salám, sýr plátkový nebo i typu camembert. Oblíbená jsou také natvrdo uvařená vejce politá majonézou.

Poctivá sýrovo – česneková pomazánka: Recept z dob ČSSR

Toto je recept na nejlepší chlebíčkovou pomazánku, kterou dělám. Smíchám vejce, oblíbenou rybu a pár surovin
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Wikipedie