Dršťková polévka pro mě vždycky byla synonymem pro poctivou domácí kuchyni. A i když se spousta lidí drštěk bojí, správně připravené (tedy dlouho vařené a měkké dršťky) jsou základem. Já osobně jsem se ale nikdy nekamarádila s hustou moučnou jíškou, která polévku dost zatíží. Tento recept jsem si proto upravila na bezlepkovou verzi, kde roli zahušťovadla přebírá jemně rozmixovaná kořenová zelenina, která polévce dodá úžasnou krémovou texturu, sladkost a výživnost. Výsledkem je polévka, která je tak hutná a plná chuti, že obstojí i jako hlavní jídlo.

Z vlastní zkušenosti vím, že kvalita a délka vaření drštěk je alfou a omegou. Můžete sice použít předvařené, ale i ty potřebují dostatek času, aby byly opravdu křehké. Důležité je také nepřidávat paprikovou směs příliš brzy, protože by zhořkla. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: nastrouhanou zeleninu po podušení rozmixujte dohladka a vlijte do polévky namísto mouky. Získáte tak přirozeně krémovou a zdravější polévku, jejíž bohatou chuť ocení i ti, kteří klasické dršťkovce neholdují.

Recept na hustou bezlepkovou dršťkovou polévku se zeleninou

Celková délka přípravy: 2 hodiny
Doba aktivní přípravy: 30 až 40 minut
Vaření: 1 až 1,5 hodiny (podle drštěk)
Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience k přípravě dršťkové polévky

Základ a dršťky:

  • 500 g drštěk (předvařených, nakrájených na nudličky)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kus feferonka (nebo chilli paprička)
  • sůl (na vaření)
  • voda

Zelenina a zahuštění (místo mouky):

  • 1 kus cibule
  • 3 kusy mrkve
  • 1 kus petržele (kořen)
  • 1 kus menší kedluben
  • 2 lžíce oleje (na podušení zeleniny)

Závěrečné dochucení a barva:

  • 1 dl oleje (například slunečnicový)
  • 3 až 4 lžičky mleté červené papriky (sladké, případně pálivé)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky (podle chuti)
  • sůl

Postup přípravy dršťkové polévky

1. Dršťky, i když jsou předvařené, dejte vařit do dostatečného množství vody, která je zakryje. Přidejte 2 stroužky česneku a celou feferonku (nebo chilli papričku) a osolte. Dršťky vařte, dokud nebudou opravdu měkké a křehké, což trvá zhruba jednu až jednu a půl hodiny.

2. Zatímco se dršťky vaří, připravte si zeleninu. Oloupejte cibuli, mrkev, petržel a kedluben. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky, mrkev, petržel a kedluben nastrouhejte najemno.

3. V hrnci nebo na hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a poduste na něm nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a kedluben.

Obrázek k receptu na dršťkovou polévku bez mouky
Foto: Ilona Mikulecká, recept na dršťkovou polévku bez mouky

4. Zeleninu poduste doměkka, trvá to jen chvíli, protože je najemno nastrouhaná. Jakmile je zelenina měkká, sejměte ji z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Vznikne husté, krémové pyré, které poslouží jako přirozené zahušťovadlo polévky.

5. Připravte si paprikovou směs pro barvu a chuť. V malém rendlíku rozehřejte asi 1 dl oleje, sundejte z plotny, a vmíchejte do něj 3 až 4 lžičky mleté červené papriky. Papriku nechte jen krátce “přehřát”, aby se uvolnila barva a aroma, ale nesmí se spálit, jinak by zhořkla.

6. Do horkého oleje s paprikou přidejte prolisovaných 6 stroužků česneku. Směs promíchejte a nechte česnek jen krátce rozvonět.

7. Jakmile jsou dršťky měkké, vyjměte z polévky feferonku a 2 stroužky česneku. Poté do polévky přidejte rozmixovanou zeleninovou směs (pyré) a důkladně zamíchejte, aby se polévka zahustila.

8. Vzápětí do polévky přidejte i připravenou paprikovou směs s česnekem. Promíchejte, polévka by měla získat krásnou, oranžovo-červenou barvu a silné aroma.

9. Nakonec přidejte štědrou dávku majoránky, promněte ji v dlaních, aby se uvolnilo aroma. Podle potřeby polévku dosolte a nechte krátce provařit, aby se všechny chutě propojily.

Obrázek k receptu na polévku z hlívy ústřičné

Rychlá gulášová polévka z hlívy ústřičné: Zdravá a vydatná polévka pro každého

Tipy redakce

  • Místo mouky použijte kořenovou zeleninu: Klíčem k tomuto bezlepkovému receptu je nastrouhaná a rozmixovaná mrkev, petržel a kedluben. Tyto suroviny dodají polévce přirozenou sladkost, krémovou konzistenci a nezatíží ji tolik jako klasická moučná jíška.
  • Česnek nepřepalte, jen rozvoňte: Při přípravě paprikové směsi s česnekem dbejte na to, aby se česnek do horkého oleje přidal až těsně po paprice. Česnek by měl jen krátce rozvonět a v žádném případě nesmí zhnědnout, aby nezhořkl a nepokazil výslednou chuť.
  • Nešetřete majoránkou: Majoránka je pro chuť dršťkové polévky nezbytná. Vždy ji přidejte až na závěr a nezapomeňte ji v dlaních promnout, čímž se z listů uvolní maximální aroma a esenciální oleje.
  • Nechte polévku odležet: Dršťková polévka chutná nejlépe, když se nechá alespoň přes noc odležet v lednici. Teprve další den se chutě koření, papriky a česneku dokonale propojí a polévka získá tu správnou hloubku.
Obrázek k receptu na přírodní krkovičku se smetanovou omáčkou a žampiony

Přírodní krkovička se smetanovou omáčkou, žampiony a pečenými bramborami: Rychlé a slavnostní jídlo pro gurmány

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest