Rajská omáčka patří mezí nejoblíbenější jídla české kuchyně. Symbolizuje tradiční české vaření a z vlastního pozorování ji řadím mezi největší oblíbence mezi malými dětmi. Jemně sladkokyselá omáčka, podávaná obvykle s knedlíkem nebo alternativně s těstovinami a kouskem hovězího masa, je synonymem domácí pohody. Přestože na první pohled rajská omáčka napovídá, že příprava je jednoduchá, neobejdeme se bez poctivého hovězího vývaru. Tedy pokud máme v úmyslu uvařit opravdu poctivou rajskou omáčku samozřejmě.
Rajská omáčka je díky čerstvým rajčatům bohatá na vitamíny a antioxidanty. Hlavně vitamín C a lykopen, díky kterým zlepšíme svoji imunitu a zdraví srdce. Jelikož máme v plánu poctivou rajskou omáčku, jak již bylo zmíněno, potřebujeme hovězí vývar, jehož recept si také ukážeme. Pokud ale spěcháte, vystačíte si i s obyčejnou vodou, ale připravíte se o bohatší chuť a lepší strukturu.
Recept na rajskou omáčku
Délka přípravy rajské omáčky 20 minut, délka vaření rajské omáčky 30 minut. Délka kompletní přípravy hovězího vývaru 3 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Hovězí vývar:
- 2 mrkve
- 140 g celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 900 g hovězího masa vcelku
- 16 hrnků vody
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 1 lžička soli
Rajská omáčka:
- 3 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 hrnek rajského protlaku
- 5 hrnků hovězího vývaru
- sůl
- 3/4 hrnku cukru
- 5 lžic octa
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1,5 lžíce másla
- 3/4 hrnku mouky
Postup přípravy hovězího vývaru
1. Do velkého hrnce vložíme očištěné, oloupané a na menší kusy nakrájené mrkve, celer, petržel, cibuli a stroužky česneku.
2. K zelenině do hrnce přidáme hovězí maso a vše zalijeme 16 hrnky vody, každopádně suroviny musí být pod vodou, takže záleží na velikosti hrnce.
3. Zakryjeme a přivedeme k varu. Během vaření odstraníme nashromážděnou pěnu na hladině.
4. Poté přidáme do polévky bobkové listy, nové koření a černý pepř. Také osolíme a stáhneme sporák na minimum.
5. Takto zvolna vaříme pod pokličkou asi 3 hodiny a poté vyndáme maso a vývar scedíme.
6. Na rajskou omáčku potřebujeme pouze 5 hrnků vývaru na 6 porcí, zbytek vývaru můžete zkonzumovat jako polévku nebo zamrazit.
Příprava rajské omáčky
1. V pánvi rozpustíme sádlo a dozlatova na něm orestujeme oloupané a najemno nakrájené cibule.
2. Cibuli restujeme dozlatova a poté přidáme rajčatový protlak a minutu mícháme.
3. Nasypeme mouku a rychle dalších 30 sekund mícháme, aby nevznikly hrudky.
4. Dále postupně přilejeme 5 hrnků vývaru a rychle mícháme.
5. Nyní nasypeme sůl, cukr, pepř, nové koření a přilejeme ocet a přivedeme k varu.
6. Jakmile omáčka vře, stáhneme sporák na minimum a vaříme takto za občasného promíchání 20 minut.
7. Poté omáčku scedíme a přidáme k ní máslo pro zjemnění.
8. Mícháme do rozpuštění másla bez vaření a podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Historie rajské omáčky
Přestože byly rajčata zpočátku, tedy v době, kdy byly do Evropy dovezeny z Nového světa, považována za okrasnou rostlinu, postupně se situace změnila. Rajčata se stala důležitou součástí evropské kuchyně, avšak v Čechách se začala objevovat pravidelně v domácnostech až v 19. století. Rajská omáčka taková, jak ji známe dnes, vznikla zkombinováním tradičních českých technik přípravy omáček.