Rajská omáčka patří mezí nejoblíbenější jídla české kuchyně. Symbolizuje tradiční české vaření a z vlastního pozorování ji řadím mezi největší oblíbence mezi malými dětmi. Jemně sladkokyselá omáčka, podávaná obvykle s knedlíkem nebo alternativně s těstovinami a kouskem hovězího masa, je synonymem domácí pohody. Přestože na první pohled rajská omáčka napovídá, že příprava je jednoduchá, neobejdeme se bez poctivého hovězího vývaru. Tedy pokud máme v úmyslu uvařit opravdu poctivou rajskou omáčku samozřejmě.

Rajská omáčka je díky čerstvým rajčatům bohatá na vitamíny a antioxidanty. Hlavně vitamín C a lykopen, díky kterým zlepšíme svoji imunitu a zdraví srdce. Jelikož máme v plánu poctivou rajskou omáčku, jak již bylo zmíněno, potřebujeme hovězí vývar, jehož recept si také ukážeme. Pokud ale spěcháte, vystačíte si i s obyčejnou vodou, ale připravíte se o bohatší chuť a lepší strukturu.

Recept na rajskou omáčku

Délka přípravy rajské omáčky 20 minut, délka vaření rajské omáčky 30 minut. Délka kompletní přípravy hovězího vývaru 3 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Hovězí vývar:

  • 2 mrkve
  • 140 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 900 g hovězího masa vcelku
  • 16 hrnků vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

Rajská omáčka:

  • 3 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 hrnek rajského protlaku
  • 5 hrnků hovězího vývaru
  • sůl
  • 3/4 hrnku cukru
  • 5 lžic octa
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1,5 lžíce másla
  • 3/4 hrnku mouky

Postup přípravy hovězího vývaru

1. Do velkého hrnce vložíme očištěné, oloupané a na menší kusy nakrájené mrkve, celer, petržel, cibuli a stroužky česneku.

Suroviny vložíme do hrnce.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Suroviny vložíme do hrnce.

2. K zelenině do hrnce přidáme hovězí maso a vše zalijeme 16 hrnky vody, každopádně suroviny musí být pod vodou, takže záleží na velikosti hrnce.

3. Zakryjeme a přivedeme k varu. Během vaření odstraníme nashromážděnou pěnu na hladině.

4. Poté přidáme do polévky bobkové listy, nové koření a černý pepř. Také osolíme a stáhneme sporák na minimum.

5. Takto zvolna vaříme pod pokličkou asi 3 hodiny a poté vyndáme maso a vývar scedíme.

6. Na rajskou omáčku potřebujeme pouze 5 hrnků vývaru na 6 porcí, zbytek vývaru můžete zkonzumovat jako polévku nebo zamrazit.

Příprava rajské omáčky

1. V pánvi rozpustíme sádlo a dozlatova na něm orestujeme oloupané a najemno nakrájené cibule.

2. Cibuli restujeme dozlatova a poté přidáme rajčatový protlak a minutu mícháme.

Cibuli promícháme s rajským protlakem.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Cibuli promícháme s rajským protlakem.

3. Nasypeme mouku a rychle dalších 30 sekund mícháme, aby nevznikly hrudky.

4. Dále postupně přilejeme 5 hrnků vývaru a rychle mícháme.

Postupně přiléváme vývar.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Postupně přiléváme vývar.

5. Nyní nasypeme sůl, cukr, pepř, nové koření a přilejeme ocet a přivedeme k varu.

6. Jakmile omáčka vře, stáhneme sporák na minimum a vaříme takto za občasného promíchání 20 minut.

7. Poté omáčku scedíme a přidáme k ní máslo pro zjemnění.

Omáčku scedíme.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Omáčku scedíme.

8. Mícháme do rozpuštění másla bez vaření a podáváme s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Rajská omáčka.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Rajská omáčka.

Historie rajské omáčky

Přestože byly rajčata zpočátku, tedy v době, kdy byly do Evropy dovezeny z Nového světa, považována za okrasnou rostlinu, postupně se situace změnila. Rajčata se stala důležitou součástí evropské kuchyně, avšak v Čechách se začala objevovat pravidelně v domácnostech až v 19. století. Rajská omáčka taková, jak ji známe dnes, vznikla zkombinováním tradičních českých technik přípravy omáček.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest