Málo platné, my Češi zkrátka jsme národem houbařů. A tak: podzim patří nám! Zejména teď, kdy kromě hřibů smrkových, klouzků sličných i dalších, růžovek či bedel na krátkou dobu vykukují také krásné václavky. Hledáte neotřelý recept na jídlo z hub, protože vás už smaženice omrzela, řízečky jste měli předevčírem a „dršťkovku“ z bedel či masáků minulý týden? Jste tu správně! Mimochodem: jak ve vašem kraji říkáte růžovce? U nás je to masák.

Houby a kachna společně: voňavé consommé

Co je to consommé? Báječná věc, tak jako asi vše z francouzské gastronomie. Francouzi totiž zkombinovali dvě suroviny, které spolu zdánlivě neladí: kachnu a houby. Výsledkem je silný vývar plný chuti a živin. Houby obsahují řadu vitaminů, antioxidantů a minerálů, přitom jsou nízkokalorické, tedy velice vhodné i při redukčních dietách nebo například pro sportovce.

Ingredience:

  • Kachní skelet (na vývar) – 1 ks;
  • Voda – 2 l;
  • Mrkev – 2 ks;
  • Petržel – 2 ks;
  • Zázvor – 2 plátky;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Chilli paprička – 1 ks;
  • Celý černý pepř – 4 kuličky;
  • Citron – 1 ks;
  • Čerstvé houby – 300 g (nebo 30 g sušených);
  • Sójová omáčka (nebo sůl a pepř) – podle chuti.
Obrázek k receptu: Podzimní elixír síly a zdraví: Consommé – silný vývar z hub a kachních kostí
Foto: Uživatel Lojzamladoch/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Podzimní elixír síly a zdraví: Consommé – silný vývar z hub a kachních kostí

Postup:

  • Máte-li sušené houby, předem je namočte.
  • Kachní skelet vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
  • Na mírném ohni vařte za občasného sbírání pěny asi 60 minut.
  • Přidejte mrkev, petržel, zázvor, česnek, chilli papričku a černý pepř.
  • Citron nakrájejte na klínky a také jej přidejte do vývaru.
  • Dále vložte houby.
  • Vařte dalších 45 minut.
  • Takto připravený vývar přeceďte přes jemné sítko a ještě chvíli povařte.
  • Dochuťte buď sójovou omáčkou, nebo tradičně osolte a opepřete.
  • Tip na servírování:
  • Tento vývar je skvělý jak čirý, tak s knedlíčky, do nichž můžete také použít houby nebo i kachní maso: Houby a kachní maso (oboje můžete předem nadrtit v kuchyňském robotu) jednoduše zabalíte do knedlíčkového těsta a orestujete na másle.
Zapečené vepřové plátky a k tomu rajčatový salátek

Meníčko nejen na všední den: Cibulové zapečené vepřové plátky s bramborem a pažitkou a k tomu oblíbený rajčatový salátek

Kuřecí vývar

Nejlahodnější domácí vývar podle vesnického receptu: Jde doslova o vitamínovou bombu

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest