Málo platné, my Češi zkrátka jsme národem houbařů. A tak: podzim patří nám! Zejména teď, kdy kromě hřibů smrkových, klouzků sličných i dalších, růžovek či bedel na krátkou dobu vykukují také krásné václavky. Hledáte neotřelý recept na jídlo z hub, protože vás už smaženice omrzela, řízečky jste měli předevčírem a „dršťkovku“ z bedel či masáků minulý týden? Jste tu správně! Mimochodem: jak ve vašem kraji říkáte růžovce? U nás je to masák.
Houby a kachna společně: voňavé consommé
Co je to consommé? Báječná věc, tak jako asi vše z francouzské gastronomie. Francouzi totiž zkombinovali dvě suroviny, které spolu zdánlivě neladí: kachnu a houby. Výsledkem je silný vývar plný chuti a živin. Houby obsahují řadu vitaminů, antioxidantů a minerálů, přitom jsou nízkokalorické, tedy velice vhodné i při redukčních dietách nebo například pro sportovce.
Ingredience:
- Kachní skelet (na vývar) – 1 ks;
- Voda – 2 l;
- Mrkev – 2 ks;
- Petržel – 2 ks;
- Zázvor – 2 plátky;
- Česnek – 2 stroužky;
- Chilli paprička – 1 ks;
- Celý černý pepř – 4 kuličky;
- Citron – 1 ks;
- Čerstvé houby – 300 g (nebo 30 g sušených);
- Sójová omáčka (nebo sůl a pepř) – podle chuti.

Postup:
- Máte-li sušené houby, předem je namočte.
- Kachní skelet vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Na mírném ohni vařte za občasného sbírání pěny asi 60 minut.
- Přidejte mrkev, petržel, zázvor, česnek, chilli papričku a černý pepř.
- Citron nakrájejte na klínky a také jej přidejte do vývaru.
- Dále vložte houby.
- Vařte dalších 45 minut.
- Takto připravený vývar přeceďte přes jemné sítko a ještě chvíli povařte.
- Dochuťte buď sójovou omáčkou, nebo tradičně osolte a opepřete.
- Tip na servírování:
- Tento vývar je skvělý jak čirý, tak s knedlíčky, do nichž můžete také použít houby nebo i kachní maso: Houby a kachní maso (oboje můžete předem nadrtit v kuchyňském robotu) jednoduše zabalíte do knedlíčkového těsta a orestujete na másle.
Meníčko nejen na všední den: Cibulové zapečené vepřové plátky s bramborem a pažitkou a k tomu oblíbený rajčatový salátek
Nejlahodnější domácí vývar podle vesnického receptu: Jde doslova o vitamínovou bombu
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie