Řepa má jednu velkou výhodu – nechává se uložit jak v písku, tak ve sklenici. Nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Dlouho vydrží a při správném nálevu se její chuť ještě zvýrazní. Ještě dnes si při zmínce o červené řepě vzpomenu na skvělý sklep, který jsme měli doma na vesnici v zemi a červená řepa tam přebývala zahrabaná v písku dohromady s kořenovou zeleninou až do jara. Takže vždycky byla čerstvá, když bylo potřeba. Ale také jsme jí zavařovaly, hlavně v období zabíjaček a Vánoc, protože k některým pokrmům je zvlášť žádaná.

Je to zelenina, která dodá jak energii, tak barvu do šedých zimních měsíců. Je to jeden z těch pokladů domácí spíže, kterou člověk pozná už při otevření sklenice, temně rudá barva, vůně bobkového listu, nového koření a octa, a především chuť, která je sladká, kyselá a lehce zemitá zároveň. Kořeněný lák, který je známý i pro okurky, cibulky, zelí nebo houby je typickým prvkem středoevropské kuchyně. Snad až na drobné rozdíly v jednotlivých krajích, někde dělají řepu sladší, někde ostřejší, někde přidávají křen, nebo cibuli, jinde nechávají čistou chuť koření. My jsme doma přidávali pouze čerstvý křen, kmín, ocet a cukr nebo med.

Recept na červenou řepu naloženou v kořeněném nálevu

Ingredience potřebné na přípravu zimního pokladu domácí spíže řepu

  • 8 kg červené řepy
  • 1 l octa
  • 2 l vody
  • 100 g soli
  • 450 g cukru krupice
  • 8 g anízu
  • 12 g kmínu
  • 12 g fenyklu
  • pár zrnek koriandru

Postup přípravy nakládání řepy

1. Řepu důkladně umyjeme a necháme neoloupanou vařit cca 45-60 minut ponořenou ve vodě, podle velikosti řepy. Hotová je, když jde propíchnout snadno nožem.

2. Řepu necháme vychladnout, oloupeme nakrájíme na plátky, proužky, nebo kostičky, jak má kdo rád.

Řepu oloupeme a krájíme dle fantazie a chuti.
Foto: Cooky.cz, Řepu oloupeme a krájíme dle fantazie a chuti.

3. Všechno uvedené koření vaříme ve vodě asi 5 minut, po vypnutí přidáme ocet.

4. Nakrájenou řepu vložíme do čistých suchých sklenic a zalijeme horkým nálevem po okraj.

5. Sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů cca 20 minut.

6. Necháme vychladnout ve vodě a uložíme do chladu a temna.

Pro výraznější chuť můžete přidat do sklenice kousek cibule nebo křenu. Koření si můžete dle chuti upravit. Řepa vydrží naložená 1-2 roky v chladu a temnu.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Obrázek k receptu na zavařené cuketové zelí

Boží recept na cuketu na zimu: Dělám z ní cuketové zelí, které se hodí k sekané nebo ke škvarkovým knedlíkům

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest