Pomazánka Palivec byla svého času oblíbený hit v různých lahůdkářstvích i bufetech po celém Československu. Byla výjimečná svojí charakteristickou chutí a navíc velmi snadná k přípravě. Skvělá pikantní chuť je pouze vrchol známé pomazánky Palivec. Základ tvoří ideálně roztíratelná struktura a proto se stala již před mnoha lety nepostradatelnou součástí studené kuchyně. Pro dokonalou a autentickou chuť je nutné dodržet přesný postup a nejlépe i normování z roku 1968!

Pokud jste vyrůstali v Československu, rozhodně jste na pomazánku Palivec někdy v dětství narazili. Zapátrejte v paměti a jistě si na ni vzpomenete jako součást obložených talířů nebo prostě namazanou na krajíci chleba. Pokud si ji spolu dnes připravíme, vrátíme se v čase a vychutnáme si kus gastronomické historie.

Recept na pomazánku Palivec: Chuť dětství s pikantním nádechem

Ingredience pro přípravu

  • 30 g očištěných nakládaných feferonek
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 50 ml piva 10°
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletá sladká paprika

Postup přípravy

1. V míse si nejprve vyšleháme spolu tvaroh s máslem, solí, kmínem a červenou paprikou.

2. Během šlehání přilijeme pivo a šleháme do homogenní hmoty bez hrudek.

Pomazánku vyšleháme.
Pomazánku vyšleháme.

3. Ochutnáme, případně dochutíme a nadrobno si nakrájíme cibuli a feferonky.

4. Cibuli a feferonky přidáme do pomazánky a dobře zapracujeme.

Zapracujeme feferonky a cibuli.
Zapracujeme feferonky a cibuli.

5. Pomazánku vložíme na několik hodin do lednice, aby se prolnuly chutě a struktura ztuhla.

Pomazánku dáme do lednice, aby ztuhla.
Pomazánku dáme do lednice, aby ztuhla.

6. Podáváme s čerstvým pečivem, je výborná na jednohubky!

ČSN a jídlo v minulosti

Během 60. let minulého století byla československá gastronomie řízena přísnými normami ČSN neboli československou státní normou. Ta určovala jak složení a množství surovin, tak i výsledný chuťový profil. Naše pomazánka Palivec vznikla pod záštitou jednoduché a levné pochoutky. Jejím úkolem bylo zasytit a podmínky byly nenáročná příprava a výrazná chuť.

Obrázek receptu na pomazánku z vepřovky.

Tradiční pomazánka z vepřovky – nostalgie z konzervy

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest