Pomazánka Palivec byla svého času oblíbený hit v různých lahůdkářstvích i bufetech po celém Československu. Byla výjimečná svojí charakteristickou chutí a navíc velmi snadná k přípravě. Skvělá pikantní chuť je pouze vrchol známé pomazánky Palivec. Základ tvoří ideálně roztíratelná struktura a proto se stala již před mnoha lety nepostradatelnou součástí studené kuchyně. Pro dokonalou a autentickou chuť je nutné dodržet přesný postup a nejlépe i normování z roku 1968!
Pokud jste vyrůstali v Československu, rozhodně jste na pomazánku Palivec někdy v dětství narazili. Zapátrejte v paměti a jistě si na ni vzpomenete jako součást obložených talířů nebo prostě namazanou na krajíci chleba. Pokud si ji spolu dnes připravíme, vrátíme se v čase a vychutnáme si kus gastronomické historie.
Recept na pomazánku Palivec: Chuť dětství s pikantním nádechem
Ingredience pro přípravu
- 30 g očištěných nakládaných feferonek
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 50 ml piva 10°
- 100 g másla
- 1 cibule
- sůl
- drcený kmín
- mletá sladká paprika
Postup přípravy
1. V míse si nejprve vyšleháme spolu tvaroh s máslem, solí, kmínem a červenou paprikou.
2. Během šlehání přilijeme pivo a šleháme do homogenní hmoty bez hrudek.
3. Ochutnáme, případně dochutíme a nadrobno si nakrájíme cibuli a feferonky.
4. Cibuli a feferonky přidáme do pomazánky a dobře zapracujeme.
5. Pomazánku vložíme na několik hodin do lednice, aby se prolnuly chutě a struktura ztuhla.
6. Podáváme s čerstvým pečivem, je výborná na jednohubky!
ČSN a jídlo v minulosti
Během 60. let minulého století byla československá gastronomie řízena přísnými normami ČSN neboli československou státní normou. Ta určovala jak složení a množství surovin, tak i výsledný chuťový profil. Naše pomazánka Palivec vznikla pod záštitou jednoduché a levné pochoutky. Jejím úkolem bylo zasytit a podmínky byly nenáročná příprava a výrazná chuť.
![Obrázek receptu na pomazánku z vepřovky.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/Tradicni-pomazanka-z-veprovky.jpg)