Mezi klasické pomazánky řadíme například vajíčkovou, tuňákovou nebo česnekovou. Pomazánka z uzené makrely s křenem a kapary ale zastupuje výrazné a mírně neotřelé pomazánky, která propojuje kouřovou chuť uzené ryby s pikantním křenem a svěžími kapary. Výsledkem nám je exkluzivní gurmánský zážitek, který jen tak v běžném lahůdkářství neseženete.
Tato chuťové vyvážná pomazánka je naprosto ideální na chlebíčky, tousty, jednohubky i například bagety. Jelikož je naprosto jedno, zda ji budete podávat ke snídani, svačině či večeři, záleží pouze na způsobu servírování. Stačí ji povýšit na slavnostní úroveň tím, že ji natřete na opečený toust s plátkem citronu a bylinkami.
Recept na pomazánku z uzené makrely
Ingredience pro přípravu
- 1 uzená makrela
- 150 g smetanového sýra
- 2 lžíce křenové pasty se smetanou
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- nasekaná pažitka
- 1 menší cibule
- sůl a pepř
Postup přípravy pomazánky
1. Makrelu vykostíme a vidličkou rozmačkáme.
2. Přidáme sýr, křenovou pastu, hořčici, nasekanou pažitku, najemno nakrájenou cibuli, citron a nasekané kapary.
3. Dobře osolíme a opepříme.
4. Poctivě promícháme a podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.
Uzená makrela a její příběh
Ryby jsou součástí evropské kuchyně mnoho set let a uzená makrela může vyprávět svůj vlastní příběh. Uzené ryby nebo obecně potraviny byly oblíbené zejména kvůli zachování trvanlivosti. Kouřově specifická chuť je až druhý bodem na seznamu benefitů, ale rozhodně nezanedbatelným. V Česku byla uzená makrela běžnou součástí domácností až teprve během druhé poloviny 20. století a hned se začala kombinovat s křenem.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI