Tento netradiční dezert zaručeně pohladí vaše chuťové buňky tak, že na něj nezapomenete. Když říkám netradiční, myslím u nás v české kuchyni, naopak jde o tradiční portugalský „Arroz doce“, který je velmi oblíbený po celé zemi. Místní ho připravují během různých svátků a významných událostí. Jde o pochoutku ke kávě jako stvořenou a oproti běžnému pudinku se liší hedvábnou strukturou a omáčkou navíc.

Právě se zmíněnou mangovou omáčkou dostává pudink fantastický rozměr, kterému lze těžko odolat. Kontrastní chutě ovoce a jemně mléčného pudinku jsou tím, co vás na dezertu zaujme nejvíce. Ovocná zálivka je záměrně zvolená z manga, jelikož tvoří tu exotickou stránku této sladké delikatesy.

Recept na portugalský rýžový pudink

Ingredience pro přípravu

  • 200 g rýže
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • najemno nastrouhaná kůra s citronu
  • 1 svitek skořicové kůry
  • 6 žloutků
  • špetka soli
  • kokosový cukr

Omáčka:

  • 1 zralé mango
  • 1 – 2 lžíce cukru
  • trochu citronové šťávy
  • 200 ml vody
  • špetka solamylu
  • 1 lžíce smetany

Postup přípravy pudinku

1. Rýži nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby sahala 2 cm nad rýži.

2. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut bez poklice.

3. Rýži scedíme a vrátíme do odstaveného kastrolu.

4. Přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr a mléko a rozkrojíme vanilkový lusk a dřeň vyškrábneme do pudinku.

Obrázek receptu na drobenkový koláč s pudinkem a jahodami.

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami: Skvělá kombinace v tradičním moučníku

5. Prázdný lusk vložíme do pudinku také a kastrol opět postavíme na plotnu.

6. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a ztlumíme plamen.

7. Do slabě vroucího pudinku přidáme citronovou kůru a pašírujeme ji.

8. Přidáme svitek skořice a za občasného míchání vaříme, až rýže změkne.

9. Poté ji stáhneme z plotny, vyjmeme lusk a skořici.

10. Přidáme žloutky, sůl a metličkou dobře ušleháme, až směs zhoustne a vše se spojí.

11. Směs nalijeme do 6 formiček a necháme ztuhnout.

Příprava omáčky

1. Mango oloupeme a škrabkou si uděláme několik proužků na ozdobu.

2. Zbytek manga nakrájíme, rozmixujeme a vlijeme do kastrůlku.

Obrázek receptu na Výborný banánový nepečený dezert se dvěmi druhy pudinkových krémů

Banánový nepečený dezert se dvěma druhy pudinkových krémů

3. Přidáme cukr, citronovou šťávu, vodu, špetku solamylu a povaříme.

4. Nakonec vmícháme smetanu a omáčku podáváme s pudinkem.

Mango.
Foto: freepik.com, Mango.

TIP: Na talířek nalijeme omáčku, vyklopíme pudink, posypeme kokosovým cukrem, ozdobíme proužky manga a podáváme. Omáčka chutná skvěle studená i teplá

Historie tohoto pudinku

Rýžový pudink má dlouhou historii a lze jej vystopovat až do období maurské nadvlády na Pyrenejském poloostrově. Arabové do Portugalska a Španělska přinesli nejen rýži, ale také koření jako skořici a šafrán. Ty se později staly základem místní kuchyně. Portugalci postupem času přeměnili dezert do této skvostné podoby.

Obrázek receptu na tartaletky s pudinkovo-tvarohovým krémem a pomerančem.

Tartaletky s pudinkovo – tvarohovým krémem a pomerančem

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest