Tento netradiční dezert zaručeně pohladí vaše chuťové buňky tak, že na něj nezapomenete. Když říkám netradiční, myslím u nás v české kuchyni, naopak jde o tradiční portugalský „Arroz doce“, který je velmi oblíbený po celé zemi. Místní ho připravují během různých svátků a významných událostí. Jde o pochoutku ke kávě jako stvořenou a oproti běžnému pudinku se liší hedvábnou strukturou a omáčkou navíc.
Právě se zmíněnou mangovou omáčkou dostává pudink fantastický rozměr, kterému lze těžko odolat. Kontrastní chutě ovoce a jemně mléčného pudinku jsou tím, co vás na dezertu zaujme nejvíce. Ovocná zálivka je záměrně zvolená z manga, jelikož tvoří tu exotickou stránku této sladké delikatesy.
Recept na portugalský rýžový pudink
Ingredience pro přípravu
- 200 g rýže
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 1 l mléka
- 1 vanilkový lusk
- najemno nastrouhaná kůra s citronu
- 1 svitek skořicové kůry
- 6 žloutků
- špetka soli
- kokosový cukr
Omáčka:
- 1 zralé mango
- 1 – 2 lžíce cukru
- trochu citronové šťávy
- 200 ml vody
- špetka solamylu
- 1 lžíce smetany
Postup přípravy pudinku
1. Rýži nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby sahala 2 cm nad rýži.
2. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut bez poklice.
3. Rýži scedíme a vrátíme do odstaveného kastrolu.
4. Přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr a mléko a rozkrojíme vanilkový lusk a dřeň vyškrábneme do pudinku.

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami: Skvělá kombinace v tradičním moučníku
5. Prázdný lusk vložíme do pudinku také a kastrol opět postavíme na plotnu.
6. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a ztlumíme plamen.
7. Do slabě vroucího pudinku přidáme citronovou kůru a pašírujeme ji.
8. Přidáme svitek skořice a za občasného míchání vaříme, až rýže změkne.
9. Poté ji stáhneme z plotny, vyjmeme lusk a skořici.
10. Přidáme žloutky, sůl a metličkou dobře ušleháme, až směs zhoustne a vše se spojí.
11. Směs nalijeme do 6 formiček a necháme ztuhnout.
Příprava omáčky
1. Mango oloupeme a škrabkou si uděláme několik proužků na ozdobu.
2. Zbytek manga nakrájíme, rozmixujeme a vlijeme do kastrůlku.

Banánový nepečený dezert se dvěma druhy pudinkových krémů
3. Přidáme cukr, citronovou šťávu, vodu, špetku solamylu a povaříme.
4. Nakonec vmícháme smetanu a omáčku podáváme s pudinkem.
TIP: Na talířek nalijeme omáčku, vyklopíme pudink, posypeme kokosovým cukrem, ozdobíme proužky manga a podáváme. Omáčka chutná skvěle studená i teplá
Historie tohoto pudinku
Rýžový pudink má dlouhou historii a lze jej vystopovat až do období maurské nadvlády na Pyrenejském poloostrově. Arabové do Portugalska a Španělska přinesli nejen rýži, ale také koření jako skořici a šafrán. Ty se později staly základem místní kuchyně. Portugalci postupem času přeměnili dezert do této skvostné podoby.

Tartaletky s pudinkovo – tvarohovým krémem a pomerančem
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI