Posvícenské švestkové koláče jsou jedním z těch tradičních českých pokrmů, které k nám promlouvají nejen svou chutí, ale i atmosférou starých časů. Představte si, jak se během posvícení, které bylo jednou z největších událostí na venkově, celá vesnice setkala a užívala si koláče, pečlivě připravené podle tradičních receptů. Švestky, oblíbené ovoce české kuchyně, byly často základem těchto koláčů, a to díky jejich bohaté chuti a dostupnosti na podzim.

Posvícenské švestkové koláče jsou nejen skvělou příležitostí vrátit se k tradicím, ale také možností potěšit sebe i své blízké tímto chutným pokladem české kuchyně. Tak si pojďme jeden z těchto posvícenských pokladů společně připravit.

Recept na posvícenské švestkové koláče

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 75 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň a drobenka:

  • 60 g másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 500 g švestek
  • 1 vejce

Postup přípravy

Posvícenské švestkové koláče

1. Do mísy si nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.

2. Do důlku rozdrobíme droždí, nasypeme lžičku cukru, zalejeme trochou vlažného mléka a necháme 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.

3. Jakmile máme kvásek hotový, přidáme k němu zbytek mléka a cukru, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli.

4. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme hodinu vykynout na teplém místě.

5. Mezitím si z másla, hrubé mouky a cukru ručně vypracujeme drobenku.

6. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 12 stejných kusů a z každého kusu uděláme bochánek.

7. Bochánky vyskládáme vedle sebe a zakryjeme je na 10 minut ještě potravinářskou fólií, aby dokynuly.

8. Prozatím si vypeckujeme švestky a v menší misce rozšleháme vejce.

9. Každý bochánek nyní zmáčkneme, uděláme okraje (případně vytlačíme dnem skleničky) a postupně rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.

10. Koláčky potřeme vyšlehaným vejcem a doprostřed každého koláčku dáme švestky.

11. Koláče posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20 minut.

12. Vychladnuté koláče posypeme cukrem a podáváme.

Kdy se teda koláče připravují?

Posvícenské koláče se tradičně připravují během posvícení, což je oslava, která se koná v různých termínech v závislosti na místních zvyklostech a kalendáři. Obvykle se posvícení koná v období podzimu, často v září nebo říjnu, ale může se také slavit na jaře. Tento svátek je spojený s církevním kalendářem a zpravidla je určen k oslavě patrona dané obce nebo kostela.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest