Toto je ta pravá ovocná bublanina, co voní létem, sluncem a babiččinou kuchyní. Jednoduchá, nadýchaná, lehce sladká, s hromadou sezonního ovoce. Koláč, který se nepotřebuje přetvářet – jen se upeče, vychladí, anebo taky ne, a zmizí ze stolu, než byste řekli švestka.

Tohle je bublanina jako z prázdnin, která se peče z toho, co právě uzrálo na zahradě. Není v ní nic složitého – jenom lité těsto a ovoce, které si najde cestu nahoru i dolů a vytvoří typickou bubli-strukturu. Úplně nejlepší je lehce vlažná se sklenicí studeného mléka, ale skvěle chutná i studená.

Recept na pravou bublaninu

Ingredience potřebné na přípravu bublaniny s ovocem, které právě uzrálo

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru (krupice)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 prášek do pečiva
  • zralé čerstvé ovoce
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy bublaniny

1. Vejce s cukrem si ušleháme do pěny, přidáme smetanu a znovu prošleháme.

2. Postupně přidáváme prosetou mouku s práškem do pečiva, kterou lehce zamícháme.

3. Těsto přendáme na plech s pečícím papírem a posypeme ovocem.

4. Bublaninu upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

Po upečení bublaninu posypeme práškovým cukrem a krájíme na kostky.

Obrázek receptu na Kynutou třešňovou bublaninu aneb sladké léto na plechu

Kynutá třešňová bublanina: Nadýchaná buchta plná letních chutí a vůní

Obrázek k receptu na litý koláč

Litý koláč s meruňkami a drobenkou: Šťavnatá bublanina, která nikdy není suchá

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest