Žádná smetana, žádný česnek, máslo ani olej – takový je originální italský recept na špagety, jak jej dělají v Římě. Já jsem je jednou zkusila podle Itala a od té doby už jiné nedělám. Jsou výborné. Carbonara jsou údajně jedním z nejslavnějších a nejčastěji przněných jídel světa, ale ty pravé italské jsou jednoduše vynikající – jednoduché, rychlé a přitom plné chuti.
Říká se, že carbonara vznikla po válce, když američtí vojáci přivezli do Říma slaninu a vejce v prášku, ale Italové tvrdí, že tento pokrm je starší – připravovaný uhlíři (carbonari) z jednoduchých surovin, které dlouho vydržely. Tyto špagety jsou jídlem kontrastů: slanost guanciale (italské slaniny z vepřových líček), ostrost čerstvě mletého pepře, hebkost vajec a síla sýru Pecorino Romano. Jídlo je hotové během pár minut, ale když se udělá správně, chutná jako Itálie samotná – autentická, poctivá a nezapomenutelná.
Recept na Spaghetti alla Carbonara
Ingredience potřebné na přípravu špaget dle italského originálu (na 2 porce)
- 200 g špaget (kvalitnýchnejlépe italských)
- 100 g guanciale (u nás, nahradíte pancettou anebo kvalitní slaninou)
- 2 žloutky + 1 celé vejce
- 50 g strouhaného sýra Pecorino Romano (nahradíme I Parmazánem)
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl do vody na těstoviny
Postup přípravy špaget carbonara
1. Dáme vařit vodu na těstoviny, kterou řádně osolíme.
2. Pancetta nebo slaninu nakrájíme na kostičky a dáme smažit na suchou pánev, aby pustila tuk, ale nebyla shořená. Pomalu restujeme do křupava.
3. Vejce se sýrem a pepřem ušleháme na krémovou směs, nesolíme!
4. Špagety uvaříme Al dejte a ihned je přendáme do pánve se slaninou, přidáme 2-3 lžíce vody ze špaget.
5. Oheň pod pánví vypneme a přidáme vaječnou směs a rychle promícháme, aby se vytvořila hedvábná emulze. V případě, že je směs moc hustá, můžeme přidat ještě kapku vody ze špaget.
6. Podáváme ihned zasypané Pecorinem a čerstvým pepřem.
Upozornění: Do Špaget Carbonara nepřidáváme žádný kečup, smetanu ani petrželku, nic víc!

Klasické retro špagety s rajčatovou omáčkou a buřty: i ty nejběžnější způsoby přípravy mohou být oblíbené
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková