Žádná smetana, žádný česnek, máslo ani olej – takový je originální italský recept na špagety, jak jej dělají v Římě. Já jsem je jednou zkusila podle Itala a od té doby už jiné nedělám. Jsou výborné. Carbonara jsou údajně jedním z nejslavnějších a nejčastěji przněných jídel světa, ale ty pravé italské jsou jednoduše vynikající – jednoduché, rychlé a přitom plné chuti.

Říká se, že carbonara vznikla po válce, když američtí vojáci přivezli do Říma slaninu a vejce v prášku, ale Italové tvrdí, že tento pokrm je starší – připravovaný uhlíři (carbonari) z jednoduchých surovin, které dlouho vydržely. Tyto špagety jsou jídlem kontrastů: slanost guanciale (italské slaniny z vepřových líček), ostrost čerstvě mletého pepře, hebkost vajec a síla sýru Pecorino Romano. Jídlo je hotové během pár minut, ale když se udělá správně, chutná jako Itálie samotná – autentická, poctivá a nezapomenutelná.

Recept na Spaghetti alla Carbonara

Ingredience potřebné na přípravu špaget dle italského originálu (na 2 porce)

  • 200 g špaget (kvalitnýchnejlépe italských)
  • 100 g guanciale (u nás, nahradíte pancettou anebo kvalitní slaninou)
  • 2 žloutky + 1 celé vejce
  • 50 g strouhaného sýra Pecorino Romano (nahradíme I Parmazánem)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl do vody na těstoviny

Postup přípravy špaget carbonara

1. Dáme vařit vodu na těstoviny, kterou řádně osolíme.

2. Pancetta nebo slaninu nakrájíme na kostičky a dáme smažit na suchou pánev, aby pustila tuk, ale nebyla shořená. Pomalu restujeme do křupava.

Obrázek receptu na Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu - jednoduché, rychlé a nekompromisně dobré
Foto: Cooky.cz, Recept na Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu – jednoduché, rychlé a nekompromisně dobré

3. Vejce se sýrem a pepřem ušleháme na krémovou směs, nesolíme!

4. Špagety uvaříme Al dejte a ihned je přendáme do pánve se slaninou, přidáme 2-3 lžíce vody ze špaget.

5. Oheň pod pánví vypneme a přidáme vaječnou směs a rychle promícháme, aby se vytvořila hedvábná emulze. V případě, že je směs moc hustá, můžeme přidat ještě kapku vody ze špaget.

6. Podáváme ihned zasypané Pecorinem a čerstvým pepřem.

Upozornění: Do Špaget Carbonara nepřidáváme žádný kečup, smetanu ani petrželku, nic víc!

Recept na retro špagety s buřtem a rajčatovou omáčkou

Klasické retro špagety s rajčatovou omáčkou a buřty: i ty nejběžnější způsoby přípravy mohou být oblíbené

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest