Bramborové noky si můžeme sice snadno a lehce zakoupit v obchodě, ale věřte mi, že chuť domácích noků je milionkrát lepší. Domácí noky jsou výborné, jednoduché a příště jim třeba dáte přednost před kupovanými, stejně jako já. Příprava není složitá ani zdlouhavá. Pro tu chuť si ráda udělám trochu času, protože rozdíl je dle mého názoru znatelný. Na zhotovení této přílohy budete potřebovat pouze 4 ingredience.
Bramborové noky jsou u nás oblíbené buď jako příloha k pečeným masům, omáčkám nebo jako samostatný chod. Tento celkem tradiční recept je jednoduchý na přípravu a výsledek je luxusní. Myslím, že když si je zkusíte připravit, budete mile překvapeni, jak je to snadné. Já jsem je přestala úplně kupovat, jelikož těch pár ingrediencí mám téměř vždy doma. Tak hurá do přípravy.
Recept na domácí bramborové noky
Potřebné ingredience:
- 1 kg uvařených brambor ve slupce
- 400 g hladké mouky
- sůl
- 2 vejce
Postup:
1. Vařené brambory ve slupce, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme v lise na brambory.
2. K nastrouhaným bramborám přidáme sůl, vejce a mouku. Mouku přidáváme postupně, jak bude potřeba.
3. Vypracujeme pěkné těsto, které nelepí. Když lepí dáme víc mouky.
Domácí bramborové noky opečené s cibulkou a anglickou slaninou: lehký oběd bez drahých surovin
4. Jakmile budeme mít těsto hotové, vyválíme z něj tenké hady a ty pak nožem nakrájíme na malé noky.
5. Připravené noky bez dlouhého čekání dáme do vroucí osolené vody. Noky vaříme cca 2 minuty, když vyplavou napovrch.
Hotovo a můžeme podávat – my tentokrát podávali s uvařeným listovým špenátem.
Video recept s přípravou domácích noků
zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI