Už naši předkové věděli, že dobrý chléb nepotřebuje mnoho – jen pár základních surovin a dostatek trpělivosti. Pšenično – žitný chléb je ideální pro ty, kteří chtějí experimentovat s pečením doma, aniž by museli složitě shánět speciální ingredience. Žitná mouka dodává chlebu specifickou chuť a aroma, zatímco pšeničná zajišťuje nadýchanost a pružnost těsta.

Ať už ho namažete máslem, podáváte s medem, nebo ho použijete jako základ pro svačiny a snídaně, tento chléb si získá místo na vašem stole.

Recept na pšenično žitný chléb

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 50 g předem připraveného kvásku
  • 140 g žitné mouky
  • 160 ml vlažné vody
  • 310 ml vlažného černého piva
  • 600 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu

Postup přípravy

1. Do mísy si dáme kvásek, žitnou mouku, vodu a vše spolu promícháme.

2. Vypracované lepivé těsto stáhneme na střed mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na lince kynout 8 – 12 hodin.

3. Přilejeme pivo a přidáme pšeničnou mouku promícháme.

4. Přikryjeme znovu potravinářskou fólií a necháme 50 minut kynout na lince.

5. Poté přidáme 2 lžičky soli, kmín a dobře vyhněteme těsto.

Ochutíme a vyhněteme těsto.
Ochutíme a vyhněteme těsto.

6. Následně opět přikryjeme a necháme dalších 50 minut kynout.

7. Dále mokrou rukou těsto několikrát v míse přeložíme, přikryjeme a zase 50 minut kyne na lince.

8. Opět mokrou rukou několikrát přeložíme v míse, přikryjeme a naposled necháme 50 minut kynout.

9. Těsto si přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 2 části.

10. Z každé části vypracujeme bochníky a vložíme je do ošatek vysypaných bramborovým škrobem.

Přesuneme do ošatek.
Přesuneme do ošatek.

11. Ošatky přikryjeme a necháme bochníky kynout 2,5 hodiny na lince.

12. Dáme si předehřát troubu na 250°C a 2 plechy vložíme do trouby už v době rozehřívání.

13. Na vrchní plech do rozehřáté trouby vyklopíme bochníky z ošatek a do spodního plechu nalejeme 200 ml vody.

14. Pečeme 15 minut a troubu neotevíráme během pečení.

15. Posté stáhneme teplotu na 190°C, vyjmeme spodní plech a pečeme dalších 30 minut.

Klasický pšenično žitný bochník chleba.
Klasický pšenično žitný bochník chleba.

Návrat k tradicím

Pšenično-žitný chléb je nejen oblíbenou klasikou, ale také návratem k tradicím. Jeho příprava v domácích podmínkách přináší nejen skvělou chuť, ale i radost z vlastnoručně upečeného chleba. Křupavá kůrka a vláčné, lehce nakyslé těsto jsou tím, co dělá tento chléb tak výjimečným. Ideální k polévkám, obloženým talířům nebo jen tak s máslem.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest