Už naši předkové věděli, že dobrý chléb nepotřebuje mnoho – jen pár základních surovin a dostatek trpělivosti. Pšenično – žitný chléb je ideální pro ty, kteří chtějí experimentovat s pečením doma, aniž by museli složitě shánět speciální ingredience. Žitná mouka dodává chlebu specifickou chuť a aroma, zatímco pšeničná zajišťuje nadýchanost a pružnost těsta.
Ať už ho namažete máslem, podáváte s medem, nebo ho použijete jako základ pro svačiny a snídaně, tento chléb si získá místo na vašem stole.
Recept na pšenično žitný chléb
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 50 g předem připraveného kvásku
- 140 g žitné mouky
- 160 ml vlažné vody
- 310 ml vlažného černého piva
- 600 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
Postup přípravy
1. Do mísy si dáme kvásek, žitnou mouku, vodu a vše spolu promícháme.
2. Vypracované lepivé těsto stáhneme na střed mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na lince kynout 8 – 12 hodin.
3. Přilejeme pivo a přidáme pšeničnou mouku promícháme.
4. Přikryjeme znovu potravinářskou fólií a necháme 50 minut kynout na lince.
5. Poté přidáme 2 lžičky soli, kmín a dobře vyhněteme těsto.
6. Následně opět přikryjeme a necháme dalších 50 minut kynout.
7. Dále mokrou rukou těsto několikrát v míse přeložíme, přikryjeme a zase 50 minut kyne na lince.
8. Opět mokrou rukou několikrát přeložíme v míse, přikryjeme a naposled necháme 50 minut kynout.
9. Těsto si přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 2 části.
10. Z každé části vypracujeme bochníky a vložíme je do ošatek vysypaných bramborovým škrobem.
11. Ošatky přikryjeme a necháme bochníky kynout 2,5 hodiny na lince.
12. Dáme si předehřát troubu na 250°C a 2 plechy vložíme do trouby už v době rozehřívání.
13. Na vrchní plech do rozehřáté trouby vyklopíme bochníky z ošatek a do spodního plechu nalejeme 200 ml vody.
14. Pečeme 15 minut a troubu neotevíráme během pečení.
15. Posté stáhneme teplotu na 190°C, vyjmeme spodní plech a pečeme dalších 30 minut.
Návrat k tradicím
Pšenično-žitný chléb je nejen oblíbenou klasikou, ale také návratem k tradicím. Jeho příprava v domácích podmínkách přináší nejen skvělou chuť, ale i radost z vlastnoručně upečeného chleba. Křupavá kůrka a vláčné, lehce nakyslé těsto jsou tím, co dělá tento chléb tak výjimečným. Ideální k polévkám, obloženým talířům nebo jen tak s máslem.