Oblíbená večeře pro děti, zejména na území Slovenska. Ptačí mléko zná spousta z nás z dětství jako mléčnou pochoutku. Pokud tuto lahůdku neznáte, o mnoho přicházíte. Nyní vyzkoušejte, zda ptačí mléko zachutná i vašim dětem. Pokud se tak stane, buďte si jistí, že se tento sladký pokrm stane vašim pravidelným rituálem. To, zda je ptačí mléko dezert, nebo večeře, necháme na vás. My jako malé děti jsme tuto dobrotu vždy vyžadovali jako pozdní večeři a rádi na ni vzpomínáme. V tomto receptu si naví ptačí mléko připravíme malinko vylepšené. Dochutíme ho medem a tvarohem.

Recept na “Vtáčie mlieko” s medem

Příprava a dokončení pro 4 osoby, příprava 15 minut, vaření 5 minut.

Pro uvaření ptačího mléka použijeme nejlépe čerstvé a plnotučné mléko.
Zdroj obrázku: depositphotos, Čerstvé mléko

Ingredience potřebné k přípravě ptačího mléka s medem

  • 1 l Mléka
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g tvarohu ve vaničce
  • 1 lžička skořice
  • 100 g medu

Postup přípravy

1. Přivedeme si k varu 2/3 mléka.

2. Během toho, co se nám vaří mléko ,vyšleháme si z bílků sníh.

3. Zbytek mléka si smícháme se žloutky a vanilkovým cukrem.

4. Do vroucího mléka, které máme v hrnci, si lžící opatrně dáme vařit obláčky z bílkové pěny.

5. Po minutě je otočíme a z druhé strany vaříme také minutu. Poté si je přendáme pryč z hrnce.

6. Nyní do vroucího mléka přidáme zbytek mléka se žloutky a za stálého míchání vaříme 2 – 3 minuty.

7. Vedle si smícháme tvaroh a med. Tuto směs přimícháme do horkého mléka.

8. Horké servírujeme do mističek nebo hlubokých talířů.

9. Na hladinu mléka vyskládáme obláčky z bílkového sněhu a posypeme skořicí.

Nebuďte v rozpacích z názvu

V překladu ptačí mléko nám samozřejmě nemusí nahánět strach. Nejspíše to není nutné, ale připomínáme, že od ptáků mléko opravdu nezískáme. Proč tedy ten název? Tuto informaci jsme se pokoušeli pro vás získat a podle neoficiálních zdrojů máme teorii, že obláčky z bílků na mléce mají připomínat hnízdo. Lepší vysvětlení jsme nedohledali. Jedním jsme si ale jistí, a to že ptačí mléko znaly už babičky minimálně z východnějšího bloku Československa.

TIP na závěr

Na konec pro vás máme takový malý tip pro osvěžení dezertu. Ještě než nalijete mléko do mističek, dejte do nich trochu bobulovitého ovoce jako rybíz, borůvky nebo maliny. A pokud máte přístup ke včelínu, obláček z bílku můžete ozdobit malou pláství.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest