Proč název Andělské slzy, protože se na hotovém dezertu vytvoří drobné zlatavé kapičky, připomínající slzy. A právě i díky těmto efektním kapkám na povrchu je tento dezert vizuálně zajímavý ale i velice lahodný. Jeho jemnost a vyvážená chuť je ideální pro ty, kteří mají rádi lehčí a méně sladké dezerty. Tento koláč potěší všechny milovníky tvarohových dezertů a jistě se stane oblíbenou součástí každého svátečního stolu.
Recept na andělské slzy: Neodolatelný dezert, který musíte vyzkoušet
Ingredience na přípravu
Těsto připravíte z
- 200 g polohrubé mouky
- 2 PL moučkového cukru
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 vejce,
- 80 g másla,
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Tvarohová Náplň
- 500 g měkkého tvarohu,
- 100 g zakysané smetany
- 3 žloutky,
- 4-5 PL cukru krupice
- 1 KL citronové kůry
Pěna z bílků
- 3 bílky
- špetka soli
- 2 PL moučkového cukru
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin na těsto rukou vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme hodinu odpočívat v chladu.
2. Všechny suroviny na náplň důkladně spolu promícháme.
3. Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme papírem na pečení. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vyložíme jím formu tak, aby byly i zvýšené okraje.
4. Na těsto nalejeme a urovnáme tvarohovou náplň. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25-30 minut.
5. Ke konci pečení ušleháme pevný sníh z bílků, špetky soli a cukru.
6. Předpečený moučník vytáhneme z trouby, urovnáme na něj bílkový sníh, formu vrátíme do trouby a dopečeme do mírného sezlátnutí sněhu 10-15 minut.
7. Upečený moučník necháme hodinu ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Pak ho vytáhneme, necháme zcela vychladnout a uložíme do ledničky. Podáváme studený z ledničky.
Tipy
Kapky se nejlépe tvoří, pokud koláč necháme chladnout pomalu při pokojové teplotě. Do tvarohové náplně můžeme přidat i pár rozinek nebo sušené ovoce. Pro osvěžující citrusovou chuť můžeme přidat i trochu citronové šťávy.