Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí je ideální pro využití padaných jablek. Přináší kořeněnou chuť díky hřebíčku, skořici a badyánu, citron dodává svěžest. Snadno se připravuje a lze jej podávat teplý i studený. Perfektní pro chladné dny.
Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí
Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí obsahuje také badyán, cukr a citron. Voňavý dezert nebo příloha s kořeněnou chutí.
Suroviny
- 6 ks jablko (větší)
- 1 ks skořice
- 1 ks badyán
- 3 ks hřebíček
- 1 ks citron
- 3 lžíce cukr (ideálně třtinový krystal)
Postup
- Oloupejte jablka, nakrájejte na zhruba osminky a odstraňte jadřince i stopky.
- Jablka už při krájení vkládejte do vody, neztmavnou. Vody mějte množství zhruba tak, aby jablka plavala, víc není třeba.
- Přidejte hřebíček, skořici a badyán. Množství přizpůsobte podle vlastní chuti, obvykle postačí 2–3 hřebíčky, 1 skořicová tyčinka a 1 hvězdička badyánu.
- Přimíchejte cukr podle chuti, obvykle kolem 2–4 polévkových lžic, v závislosti na sladkosti jablek.
- Přidejte šťávu z poloviny citronu, což dodá kompotu svěžest nebo citron nakrájejte na plátky a přidejte k jablkům.
- Přiveďte směs k varu, a poté vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou – obvykle asi 15–20 minut.
- Kompot podávejte teplý nebo studený. Dobrou chuť!
Výživové hodnoty
Kalorie: 39kcal | Sacharidy: 10g | Bílkoviny: 0,1g | Tuk: 0,2g | Nasycené tuky: 0,03g | Polynenasycené tuky: 0,1g | Mononenasycený tuk: 0,04g | Nenasycené tuky: 0,003g | Sodík: 2mg | Draslík: 14mg | Vláknina: 0,5g | Cukr: 9g | Vitamín A: 4IU | Vitamín C: 0,2mg | Vápník: 9mg | Železo: 0,2mg