5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí je ideální pro využití padaných jablek. Přináší kořeněnou chuť díky hřebíčku, skořici a badyánu, citron dodává svěžest. Snadno se připravuje a lze jej podávat teplý i studený. Perfektní pro chladné dny.

Foto: autor – příprava jablečného kompotu

Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 39
Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí obsahuje také badyán, cukr a citron. Voňavý dezert nebo příloha s kořeněnou chutí.

Suroviny

  • 6 ks jablko (větší)
  • 1 ks skořice
  • 1 ks badyán
  • 3 ks hřebíček
  • 1 ks citron
  • 3 lžíce cukr (ideálně třtinový krystal)

Postup 

  • Oloupejte jablka, nakrájejte na zhruba osminky a odstraňte jadřince i stopky.
  • Jablka už při krájení vkládejte do vody, neztmavnou. Vody mějte množství zhruba tak, aby jablka plavala, víc není třeba.
  • Přidejte hřebíček, skořici a badyán. Množství přizpůsobte podle vlastní chuti, obvykle postačí 2–3 hřebíčky, 1 skořicová tyčinka a 1 hvězdička badyánu.
  • Přimíchejte cukr podle chuti, obvykle kolem 2–4 polévkových lžic, v závislosti na sladkosti jablek.
  • Přidejte šťávu z poloviny citronu, což dodá kompotu svěžest nebo citron nakrájejte na plátky a přidejte k jablkům.
  • Přiveďte směs k varu, a poté vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou – obvykle asi 15–20 minut.
  • Kompot podávejte teplý nebo studený. Dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 39kcal
Chod: Dezert, Oběd, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: badyán, hřebíček, jablko, kompot, skořice

Výživové hodnoty

Kalorie: 39kcal | Sacharidy: 10g | Bílkoviny: 0,1g | Tuk: 0,2g | Nasycené tuky: 0,03g | Polynenasycené tuky: 0,1g | Mononenasycený tuk: 0,04g | Nenasycené tuky: 0,003g | Sodík: 2mg | Draslík: 14mg | Vláknina: 0,5g | Cukr: 9g | Vitamín A: 4IU | Vitamín C: 0,2mg | Vápník: 9mg | Železo: 0,2mg


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest